Üzleti tippek

Gyurcsány külföldi üzletembereket győzködött

Gyurcsány Ferenc nem hisz a sokkterápiában, Fodor Gábor a túlköltekezés ellen szállt síkra, Varga Mihály a hitelességet szerezné vissza, míg Dávid Ibolya a populizmust tartja a legnagyobb veszélynek – derült ki pénteken a Politikai és vállalati vezetői fórum nevű rendezvényen, amelyet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szervezett meg.

A versenyképesség sokelemű puzzle, részeit a nemzetet, országot alkotó egyének, közösségek kultúrája képezi – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ha a versenyképességen kívánunk változtatni, akkor gondolkodást, mentalitást kell változtatnunk. Nem egyszerűen gazdasági, hanem a társadalmi és gazdasági versenyképességről van szó. A kormányfő szerint ezért kulcskérdés az oktatás, a kultúra és a tudomány fejlesztése.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: emellett át kell alakítani a szociális rendszert, amihez mentalitás-, gondolkodásváltásra van szükség. Meg kell változtatni a munkaerő-kínálati oldalt is: “ha tudsz és képes vagy rá, akkor dolgozz, ha nem ad munkát a piac, akkor teremtsen munkát a közösség” – fogalmazott a miniszterelnök.

Át kell alakítani az üzleti környezetet, “egyetértek abban, hogy egy mérsékelt kiadáscsökkentő programot kell e mellé tenni” jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: “nem hiszek a sokkterápiában, mind társadalmilag, mind gazdaságpolitikailag ennek következményeit elviselhetetlennek látom”.

A miniszterelnök az egyszeri sokkterápiával szemben mérsékelt, folyamatos reformpolitikát ajánlott. Olyat, amely az állami adminisztráció csökkentése mellett adó- és járulékcsökkentést tartalmaz.

Nincs olyan megoldás, amely máról holnapra átalakítja az országot, a versenyképességhez “szangvinikus, kurucos, magyaros lendület helyett kitartó, egyenletes munka kell” – szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Az SZDSZ kiadási plafont szabna

Fodor Gábor ugyanezen a rendezvényen elmondta, hogy az állami túlterjeszkedés megakadályozását szolgáló törvényjavaslatot nyújt be az SZDSZ a parlament elé Ennek az a célja, hogy egy költségvetési kiadási plafont szabjanak meg, aminél többet nem költhetne a magyar büdzsé. Mint mondta, a liberális párt széles körű támogatást akar szerezni törvényjavaslatához a pártok között. A politikus szerint el kell érni, hogy a költségvetési kiadások alacsonyabbak legyenek, mint a GDP növekedési üteme.

A versenyképességhez szükség van rövid távú feladatokra, azonnali cselekvésre – jelentette ki Fodor Gábor. A liberális pártelnök azt mondta: figyelemmel kell lenni arra, hogy romlanak a világgazdasági körülmények. Emellett Magyarország problémája a magas adószint, az, hogy kevesen fizetnek sok adót, alacsony a foglalkoztatottság, ahogy a beruházási és a megtakarítási kedv is, és óriási az ellentmondás a szakképzés és a munkaerőpiac igénye között.

Fodor Gábor szerint a legfőbb cél a konvergenciaprogram szilárd továbbvitele, valamint el kell kérni, hogy 4-5 százalékos legyen a GDP bővülési üteme, illetve el kell jutni a 2-3 százalékos inflációs szinthez.

Véleménye szerint a legfontosabb feladat a költségvetés terjedelmének jelentős mérséklése, a foglalkoztatás bővítése, a beruházási kedv erősítése, a korrupció és a szürkegazdaság visszaszorítása. A feladatok megvalósítását szolgálná az SZDSZ által benyújtandó törvényjavaslat.

A Fidesz a hitelességet szerezné vissza

A versenyképesség javítása érdekében a hitelességet kell visszaszerezni – jelentette ki Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint emellett szükség van a fiskális konszolidációra, a közterhek csökkentésére, a családi típusú adózás bevezetésére, egy második Széchenyi-tervre és arra, hogy a társadalom összefogjon az euró bevezetéséhez szükséges út megtételében.

Varga Mihály kiemelte, hogy közbizalom nélkül nem lehet a versenyképességet javítani, e nélkül nem lesz olyan program, amelyben hisznek és bíznak az emberek és amelynek a végrehajtásában hajlandóak részt venni.

Csökkenteni kell az államháztartás deficitjét, és olyan átfogó államháztartási módosítások kellenek, amelyek megteremtik a fegyelmezett működés alapjait – tette hozzá Varga Mihály. E nélkül hiábavalóak a “lefaragások, kiigazítások”, ezek csak átmeneti sikereket hozhatnak. A politikus szerint szükség van egy gazdaságfejlesztési program elindítására, egyfajta Széchenyi-terv kettőre.

MDF: a populizmus a mákony

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a fórumon azt mondta: a rendszerváltás óta tartó populizmus befejezésére és a korrupció visszaszorítására van szükség; véleménye szerint e két tényező akadályozza leginkább a versenyképességet.

Az MDF elnöke előre megírt beszédét félretéve azt mondta: a rendszerváltás óta tartó populizmus az a mákony, amelyről nem hajlandóak lemondani a politikai pártok és az őket támogató személyek. A korrupció széttöri a tisztességes munka becsületét, a közbizalmat – szögezte le.

Olyan programra van szükség, amely a társadalmi igazságosságot, a méltányos közteherviselést, a hosszú távú egyensúlyt és a kiszámíthatóságot helyezi előtérbe – mondta Bagdy Gábor, a KDNP képviselője. Szerinte ezt a programot viszont csak olyan kormány tudja végrehajtani, amely élvezi a társadalom és a parlament meghatározó többségének támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik