Üzleti tippek

Kifizették a Zalabaromfi dolgozóit

A Zalabaromfi cégcsoport szerdán kifizette csaknem 700 dolgozója elmaradt munkabérét. Az összesen mintegy 53 millió forint folyósítását az tette lehetővé, hogy kedden este a cégcsoport számláit kezelő CIB Bankkal - amely korábban zárolta a folyószámlákat - sikerült megállípodni.

A cég dolgozói és beszállítói ma a CIB Bank székházánál és az agrártárca épületénél tartottak demonstrációt, elsősorban a gazdálkodóknál lévő 0,8-1 millió csirke és 300-350 ezer pulyka etetésére és levágására kívánnak megoldást találni. A cég fizetésképtelensége a termelőknél és az őket kiszolgáló szervezeteknél ugyanis finanszírozási gondokat okozott.

Tüntetés a CIB központja előtt Fotó: Gáti András Képgaléria

Tüntetés a CIB központja előtt Fotó: Gáti András Képgaléria

A CIB szeptember elsején minden előzetes felszólítás nélkül zárolta a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. számláit és ezért a 650 dolgozónak, valamint a beszállítóknak nem tudtak fizetni.

Mindenki hallgat

Nemes Imre, a Zalabaromfi igazgatója szerint a cégek számlájára érkező árbevételekhez való hozzáférést a bank megakadályozta, ezt korábban még úgy értékelték, hogy a CIB megszegte a bankszámla-vezetési szerződést.

A Zalabaromfi korábban hitelt vett fel a banktól, s ezeket a pénzintézet nem mondta fel, a társaságoknak a vezérigazgató szerint nem volt fizetési kötelezettségük a bankkal szemben.

A CIB a banktitokra hivatkozva nem mondott részleteket. A Zalabaromfi korábban még azzal fenyegetőzött, hogy a PSZÁF-hez és a Magyar Bankszövetséghez fordul. Végül azonban a cégnek sikerült megállapodni a bankkal, a részletekről azonban egyik fél sem beszélt és ehhez hasonlóan nem derült ki egyelőre semmi a beszállítóknak járó pénzekről sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik