Üzleti tippek

Burgenlandban is készíthetnek soproni bort

Ausztriában is feldolgozható lesz a soproni borvidékről származó szőlő egy hamarosan életbe lépő tárcaközi egyezmény alapján, amelyről már csak a két agrárminiszter aláírása hiányzik - írta a Napi Gazdaság.

Az egy borpiaci évre szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a határon túl az e szőlőből előállított minőségi borokat soproni borként forgalmazzák majd, azaz az osztrák feldolgozók használhatják majd a Soproni földrajzi árujelzőt.

Az uniós és a magyar borjog is lehetővé teszi, hogy a meghatározott termőhelyen termelt szőlő nemcsak egy adott borvidéken, hanem a hasonló klimatikus adottságokkal bíró szomszédos termőhelyen is feldolgozható legyen bizonyos körülmények között.

Nyitrai Zoltán, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi főosztályának munkatársa szerint az osztrák borászok vállalták, hogy végig betartják a magyar előírásokat, amit a magyar és az osztrák hatóságok közösen ellenőriznek majd – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik