Üzleti tippek

Cseh-szlovák tisztogatás a magyar iparban

Az alkalmazottak felét elküldik az EVM-től (korábban Egyesült Vegyiművek). A háztartási vegyipar területén működő utolsó nagyobb magyarországi gyártót, amely több termékben piacvezető, nemrég megvette egy cseh konszern. Korábban egy szlovák márka itthoni terjesztését már bejelentették. A befektetők mögött egy nemzetközi csoport áll, amely a térségben jó néhány iparágban otthagyta a lábnyomát.

Több mint 90 munkatársától válik meg hamarosan az EVM Zrt. – tudta meg az FN egy külterületi és instore (bevásárlóközpontokban, üzletekben és plázákban) üzletágban tevékenykedő marketingügynökségtől. Az EVM piacvezető több olyan háztartási terméknél, mint a mosogatóporok, öblítők vagy az olcsó samponok, néhány márkájuk: Bip, Caola, Komfort, Ultra, WU2.

WU2 sampon Forrás: EVM Zrt.

WU2 sampon Forrás: EVM Zrt.

Az 1941-ben alapított vállalat a 100 legnagyobb között volt a nyolcvanas években, kibocsátása meghaladta a 90 ezer tonnát. Az 1993-as privatizációt követően (a Csatorna-szigeteken bejegyzett Eurocheminvest nevű offshore entitás vásárolta be magát a magyar vegyiparba 2003-ban) folyamatosan leépült az ipari részleg, de a háztartási erősödött, jelenleg a forgalom évi négy és fél milliárd forint körül van.

Titokban akarták tartani

„Egyelőre nem szeretnénk kommentálni a döntést, folyamatosan tárgyalunk a szakszervezettel” – kapta meg a lakonikus választ az FN Vladimir Sokolvskytól, a cég nemrég kinevezett új vezetőjétől; a korábbi magyar menedzser egyébként öt évig irányította sikeresen az EVM-et (idén nyáron a cseh Bochemie A.S.-hez került a magyar cég). A cseh vezető finoman jelezte, hogy jobb lenne, ha nem kerülne a nyilvánosság elé az ügy, és egy személyes baráti beszélgetést ajánlott.

„Nekünk a hatékonyság növelésével magyarázták az elbocsátásokat, de nem értjük igazán, mert a cégnél néhány éve volt karcsúsítás” – vélekedett Paszternák György, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Tény, hogy az utóbbi években az 1000 fős vállalkozás 220-ra zsugorodott, viszont közben megvették a Caola márkáinak jó részét, így nem valószínű, hogy termékek visszavonása nélkül fogják folytatni tevékenységüket.

Jönnek a szlovák termékek

Az új vezetőség a megvételkor még azt kommunikálta, hogy nagy fejlődési lehetőséget látnak a magyar és a román piacokban (az EVM 2006-ban alapította meg bukaresti leányvállalatát, amely azóta is folyamatosan növekszik, illetve a szlovákiai elosztóközpontot), illetve a vegyiműves márkák megújításában, de hozzátették azt is, hogy behozzák majd a szlovák Savo tisztítószereket.

Az agresszív szlovák termék Forrás: Bochemie A.S.

Az agresszív szlovák termék Forrás: Bochemie A.S.

A Bochemie Csehországban és Szlovákiában is a fogyasztói és az ipari termékek piacának vezető szereplője. A társaság árbevétele hosszú távon folyamatosan növekszik. Hagyományos márkái közül több is (Savo, Feropur, Bochemit) a legnépszerűbbek közé tartozik a térségben.

Mi áll a háttérben?

A bohumíni székhelyű Bochemie az egyik legfontosabb tisztító-, fertőtlenítő- és gombaölő szereket gyártó szereplő, évi 1,3 milliárd cseh korona konszolidált forgalommal. A fa kezelésére alkalmas termékekkel is nyomulnak, de erős pozícióval rendelkezik a fémgyártáshoz és a Ni-Cd akkumulátorokhoz használt adalékanyagok piacán is.

A több mint hat régiós gyártóközponttal rendelkező Bochemie mögött azonban egy nemzetközi befektetői csoport áll. „Az expanzió támogatása és piaci pozíciójának megerősítése mindenkor a legfontosabb céljaink között szerepelt, az EVM-ben rejlő lehetőségek kiaknázásával most képesek leszünk megerősíteni a Bochemie ismertségét és piaci pozícióját a magyar piacon is” – nyilatkozta a sajtónak a magyar cég felvásárlása után Robert Cohen, a Benson Oak társaság munkatársa.

A prágai központú cég egy iparági tanácsadással foglalkozó vállalkozás, legnagyobb ügyfelei az Unipetrol és a CEZ (kohászati óriás) mellett például a szlovák villamosenergia-ellátó. A csoport egy másik ága – a Benson Oak Capital pénzügyi befektető (BOK) – viszont jelentős tulajdonrésszel rendelkezik több stratégiai cégben. A Bochemie mellett befektetései közé tartozik a biztonsági szoftverekkel foglalkozó AVG, az autóalkatrész-gyártó Plastkov, (illetve a háztartási elektronikai berendezésekkel foglalkozó ETA).

Offshore cégek és nagyban játszó dollár-milliárdosok

A Hollandiában bejegyzett cégről nem sokat tudott meg az FN, a cég honlapján ugyanis alig található információ a befektetési tevékenységről. Hollandiai rezidens kolléga pedig gyorsan elhajtotta a kérdezősködő újságírót, amikor a cég alaptőkéjének hátteréről érdeklődött. Az interneten található azonban néhány érdekes információ. A cég vezetői közül többen is előszeretettel látogatták a biztonságpolitikai konferenciákat: az egyiken például Júlia Tyimosenkó is jelen volt, az európai, török és izraeli szakértők mellett.

A BOK pozsonyi gyökerű vezetője és alapítója, Gabriel Eichler egyébként korábban a Bank of America alelnöke volt, és olyan tranzakciók is a nevéhez fűződnek, mint például a kelet-szlovákiai vasműóriás (VSŽ) privatizációja. Jelenleg a cég legfontosabb részvényese a U. S. Steelt birtokló USX Corporation (24,5), a Bank Austria (23,13) és a Transpetrol (21,24 százalékkal). A U.S. Steel egyébként a Diósgyőri Acélművek tulajdonosa is volt, egészen annak teljes felszámolásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik