Üzleti tippek

Bírálják az adó- és járuléktörvényt

A vállalkozások versenyképességét és a gazdasági növekedést nem képes a vállalkozók 100 milliárdos tehermérséklése előmozdítani - állította a munkaadói oldal kedden az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

A versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében születtek korábban az évi 1000 milliárdos, később pedig az 500-600 milliárd forintos adóteher-csökkentési javaslatok, amelyek egy „nagyobb torta” létrehozását eredményeznék – mondta Rolek Ferenc, a munkáltatói oldal képviseletében. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a mostani adójavaslat ezt az elképzelést nem tükrözi.

Mind a munkáltatói oldal, mind a munkavállalói oldal élesen bírálta az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos tervezett adóját. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy a vendéglátásban munkahelyek tömege kerülhet veszélybe a tervezett lépés miatt.

Veres János válaszában elmondta: ha az adómentes természetbeni juttatások 11 százalékos adójából tervezett 55 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe, akkor a kormány által vázolt öt százalékpontos tb-járulék-csökkentés nem valósítható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik