Üzleti tippek

Menekülnek a befektetők Oroszországból

Harmincöt milliárd dollárnyi is lehet az az összeg, amit külföldi befektetők a dél-oszétiai válság kirobbanása óta kivontak az orosz részvénypiacokról - írja a francia Paribas bankház számaira hivatkozva az orosz Kommerszant című lap. Az Unicredit olasz pénzintézet szerint az összeg 23 milliárdnyi lehet, más banki vélemények szerint is elérheti a 20 milliárd dollárt.

Az tény, hogy a moszkvai tőzsde vezető részvényindexei a hét végére kétéves mélypontra süllyedtek, az indexértékek a mindenkori csúcs felénél járnak, mi több, a rubel is nagyot zuhant, az orosz központi banknak be kellett emiatt avatkoznia, a múlt héten tartalékai 9 milliárd dollárral estek.

A Kommerszant külföldi médiákat idéz, melyek szerint a rubel romlásában más is közrejátszott, nevezetesen az oroszországi gazdasági helyzet romlása, mert Putyin kormányfő nem készült fel a szükséges változtatásokra a gazdaságban.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett friss elemzése szerint is gyorsul a tőkekivonás az orosz piacról. A ház becslése szerint csak a szeptember 5-ével zárult héten – még árfolyam-kiigazítással együtt is – nettó 6,6 milliárd dollár volt a magánbefektetők által kivitt tőke értéke.

A Financial Timesnak banki források a héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik