Üzleti tippek

60 magyar cég a közép-európai toplistán

admin
admin

2008. 09. 11. 14:12

A magyar gazdaság általános állapotához képest „meglepően egészséges" a magyar vállalati szektor, amelynek cégei közül 60 került fel a Financial Times által az 500 legnagyobb forgalmú közép- és kelet-európai vállalatról most először összeállított listára.

A londoni gazdasági napilap, amely a Deloitte tanácsadó céggel és a Rzeczpospolita című lengyel újsággal együttműködésben állította össze a térségi vállalatokat értékesítési bevételük alapján rangsoroló – a bankokat nem tartalmazó – 500-as listát, azt írta: a magyar vállalati szektor „elképesztően kifelé tekintő”.

Mol a 2. helyen

A Molt például, amely a teljes térségi listán a második helyen áll, 10,32 milliárd eurós tavalyi bevétellel – az első a lengyel PKN Orlen olajcég, 16,86 milliárd eurós forgalommal -, „korántsem tántorította” el az osztrák OMV-vel folytatott átvételi csata, és csak az elmúlt egy évben áramtermelési vegyes vállalatot alapított a cseh CEZ-zel, emellett lépéseket tett a horvát INA ellenőrzésének megszerzésére is.

Az OTP Bank pedig már hosszú évek óta folytat térségi stratégiát, főleg Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Szerbiában felvásárolva bankokat, áll a Financial Times összeállításában.

Hiányzó orosz cégek

A teljes, 500-as térségi cégrangsoron belül a magyar „Top 10″ bevételi listát a Mol (2.), az Audi Hungária (6.), a Nokia (13.), az E.On Földgázkereskedő (23.), a Philips Magyarország (28.), a Magyar Telekom (33.), a GE Hungary (35.), az MVM (39.), az E.On Hungária (48.) és a Suzuki (52.) alkotja (zárójelben e cégek helyezése az 500-as listán).

A közép-kelet-európai céglistáról hiányoznak az oroszországi és a fehéroroszországi vállalatok; a Financial Times indoklása szerint azért, mert ezekből az országokból nem lehetett kellően megbízható adatokhoz hozzájutni. Emellett az orosz gazdaság és néhány orosz nagyvállalat mérete miatt nehéz lett volna ezeket beilleszteni az iparági és országos szintű összehasonlításokba, áll a londoni napilap ismertetésében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.