Üzleti tippek

Elkészült a média önszabályozásáról szóló tervezet

admin
admin

2008. 09. 10. 10:57

Elkészült az a tervezet, amely a magyarországi média önszabályozó etikai irányelveire és a média önszabályozó testületének létrehozására tesz javaslatot.

A tervezetet, amely a tavalyi verziónak már egy rövidebb változata, kedden mutatták be készítői, Weyer Balázs, az origo főszerkesztője és Mong Attila újságíró, Budapesten a Független Médiaközpontban. Megvitatásának első alkalmára a nyomtatott sajtóorgánumok képviselőit hívták meg. Az önszabályozó etikai irányelveket tartalmazó tervezet többi közt szól a lelkiismeretes tájékoztatás, az információszerzés és forráskezelés szabályairól, az összeférhetetlenségről és a személyiségi jogok védelméről is.

Jövő évig egyeztetnek

A Független Médiaközpont tájékoztatása szerint egészen 2009 tavaszáig tartanának azok a szakmai megbeszélések és műhelyfoglalkozások, amelyeknek végeredményeként a csatlakozó szervezetek aláírhatnák az etikai irányelveket és megalakíthatnák az önszabályozó médiatestületet.

Ez a testület politikai és gazdasági befolyástól függetlenül őrködne a média szakmai minőségén, etikus és felelős magatartásán – olvasható a médiaközpont tájékoztatójában. Mint írták, az önszabályozás mechanizmusának bevezetésével és megerősödésével csökkenthető lenne a médiával kapcsolatos peres ügyek száma, és például etikusabbá válna az újságírás is. Az egyeztető megbeszélések az ősz folyamán tovább folytatódnak a televíziók, rádiók, online, helyi és közösségi médiumok számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.