Üzleti tippek

Visszaüthet a zéró tolerancia

admin
admin

2008. 09. 09. 07:22

Hatékonyabb eszközöket kap az APEH, de szakértők figyelmeztetnek: a zéró tolerancia alkalmazása igazságtalanságot szülhet - ismerteti a keddi Népszabadság.

A miniszterelnök zéró toleranciát ígért az adócsalókkal szemben, a Pénzügyminisztérium, illetve a parlament ehhez szigorúbb és vélhetőleg az eddiginél hatékonyabb eszközöket ad majd az APEH kezébe. A figyelmeztetés azonban már most elhangzott a szakértőktől: méltányosan és arányosan kell eljárni, különben könnyen igazságtalansághoz vezethet a zéró tolerancia alkalmazása – írja a napilap.

Egy a Népszabadság tudomására jutott eset épp azt példázza, lenne még min javítani az arányos és méltányos eljárást illetően az APEH-nél. Egy magánszemély személyi jövedelemadó-bevallásáról van szó: miután a munkáltatója hibásan töltötte ki a bevalláshoz szükséges igazolást, az adózó szintén rossz sorba írta be a tőle levont és befizetett különadó összegét. A problémáról úgy szerzett tudomást az illető, hogy kapott egy levelet az adóhatóságtól, amelyben közölték vele: a fizetését letiltatták, a gépkocsiját pedig lefoglalták, mivel tartozik az APEH-nek. Egy későbbi levélben hozzátették: végrehajtási eljárást kezdeményeztek két ingatlanára is.

Utólag kiderült, hogy minden rendben volt, csupán a munkáltató által levont különadó összegét írta rossz sorba. A bevallásból tehát úgy tűnt elsőre, mintha az illető még tartozna az adóhivatalnak, pedig a “hiányzó” pénzt a magánszemély munkáltatója – egy állami tulajdonú cég – az utolsó fillérig rendesen átutalta – olvasható a Népszabadságban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.