Üzleti tippek

Orosz bank ad hitelt a Malévnak

A Malév finanszírozására az orosz Vnyesekonombank (VEB) 30 millió euró hitelt ad. Az erről szóló megállapodást a múlt héten írta alá a bank és az AirBridge Zrt., mint a Malév tulajdonosa.

Ezzel az AirBridge teljesítette a Malév privatizációs szerződésében vállalt tőkejuttatási kötelezettséget, sőt túl is teljesítette azt – olvasható a közleményben.

A 2007. február 23-án aláírt privatizációs szerződés szerint a vevő, az AirBridge 200 millió forintot fizetett a légitársaság mintegy 100 százalékos részvénycsomagjáért, és legalább 50 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) tőkejuttatást vállalt.

Ebből a tulajdonos ötmilliárd forintot (mintegy 20 millió eurót) tőkeemeléssel teljesített, további 18 millió eurót tőkejuttatásként adott, és a fennmaradó 12 millió euró helyett most 30 millió euró friss tőkét juttat a cégnek.

A Malév magyarázata szerint a többletforrás bevonását a légiközlekedési ágazatban bekövetkezett negatív folyamatok, elsősorban a magas kerozinárak indokolták.

A 30 millió euró friss forrást a Malév egyebek között az új, költséghatékony Q400-as repülőgépek beszerzésére, és a flotta igényeinek megfelelő létszám kialakításának finanszírozására használja fel.

Az AirBridge, amely a hitelt kapta, 49 százalékban Borisz Abramovics tulajdona, aki részvényes a pénzügyi nehézségekkel küszködő és tulajdonosi átalakítás előtt álló AirUnion orosz légiszövetségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik