Üzleti tippek

Digitálisan is fogható a Danubius

A kereskedelmi rádiók közül a Danubius Rádió műsora került rá elsőként az Antenna Hungária által üzemeltetet kísérleti DAB hálózatra. A próbasugárzás alkalmával tesztelik a vételt, a hangzást, valamint a képi és szöveges kiegészítő információk átvitelének minőségét.

2008. december 1-jétől a tenderben vállaltaknak megfelelően DAB+ formátumban kezdi meg a digitális rádiós műsorsugárzást az Antenna Hungária. A DAB (Digital Audio Broadcasting) olyan digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja. Jellegzetesség, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem több (jellemzően hat-nyolc) rádióműsor sugározható egyidejűleg.

Fontos a párhuzamos sugárzás

Bartucz László a Danubius Rádió vezérigazgatója elmondta ” A rádió számára fontos a digitális rádiós multiplex sikere, hiszen az új platformon nagyon sok új tartalom válik majd elérhetővé, amely kedvez a hallgatóknak, ugyanakkor az is igaz, hogy a sok adó közül az emberek elsősorban az erős brandeket keresik majd, nyilván ez a Danubiusra is vonatkozik és ezt támasztják alá a nemzetközi tapasztalatok is. ”

„Azért, hogy sikeres legyen a 2014-es tervezett átállás, nagyon fontos, hogy párhuzamosan az analóg rendszeren is sugározzanak a jelenlegi országos kereskedelmi rádiók. Ezért aktív részt vállalna az átállásban a csatorna, hogy így segítse a rendszer kiépítését vagy akár a készülékvásárlásokat” – tette hozzá a rádió első embere.

Négy program már fogható

Az első kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer jelenleg nyolc rádióprogram sugárzására nyújt lehetőséget, amelyből hármat használ ki a Magyar Rádió az MR1 Kossuth, az MR2 Petőfi, valamint az MR3 Bartók Rádió részére és most a kereskedelemi rádiók közül elsőként a Danubius Rádió kerülhetett fel tartalomként. A műsorok mellett programkísérő információk találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás jelenleg egy adóberendezéssel történik Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik