Üzleti tippek

Patthelyzet az ORTT-ben

Sem a kormányszóvivő által másodszor is bepanaszolt Orbán-interjú, sem a Hír TV egyik műsorában kormánygyalázó nótát éneklő betelefonáló ügyében nem tudott dönteni e heti ülésén a médiahatóság: mindkét esetben tartózkodó volt a voksok többsége. A testületi tagok nem tudtak egyértelmű választ adni a kérdésre: mi lesz e panaszok további sorsa?

Név nélkül nyilatkozó testületi tagok pénteki közlése szerint mindkét esetben azt tartalmazta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hivatalának előterjesztése, hogy a műsorszolgáltatónak adjanak igazat. Azt minden megkérdezett elismerte, nem világos: azzal, hogy az anyag nem kapott többséget, elutasították azt vagy ismét tárgyalniuk kell róla, hiszen le sem szavazták.

Kifogásolt Orbán-interjú

A március 15-én, a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában elhangzott interjúval kapcsolatban Daróczi Dávid kormányszóvivő kifogásolta, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök “azt állította, hogy Magyarország adósságkockázatának leminősítéséhez a népszavazásnak semmi köze nem volt, és ezt a műsorvezető nem korrigálta, holott közismert volt a hitelminősítő ezzel összefüggő hivatkozása”, és az ellenzéki párt elnöke által elmondottakra a riporter “semmiféle észrevételt nem tett”.

Az ORTT Panaszbizottsága első menetben igazat adott a szóvivőnek, ám az ORTT új eljárást rendelt el, mivel a döntés meghozatala előtt két nappal a közmédium reagált ugyan, de a tagok a tárgyalásig nem ismerhették meg ezt a dokumentumot. Márpedig “a műsorszolgáltató nyilatkozata az ügy érdemi elbírálását lényegesen befolyásolhatta volna”.

Június közepén a panaszbizottság úgy döntött, hogy a Magyar Rádió mégsem sértette meg a médiatörvényt az interjúval. Ezzel elfogadta a közrádió érvelését, hogy a sokoldalú tájékoztatásnak nem okvetlenül egy műsorszámban, hanem az adásfolyamon belül kell megvalósulnia. Márpedig – érvelt a közrádió – a műsor következő heti adásában annak a pénzügyi világcégnek a képviselője is megszólalt, amelyről az interjúban a volt miniszterelnök szót ejtett; a kormányszóvivő ezt követően kért jogorvoslatot a médiahatóságtól.

Énekelt a néző

Az ORTT május közepén rendelt el vizsgálatot a Hír TV Csintalan Sándor vezette, Vonalban című betelefonálós műsora ügyében.

A műsor egyik április végi adását két beadványban is kifogás érte amiatt, hogy egy betelefonáló saját, a miniszterelnököt és a kormányt gyalázó szerzeményét énekelte el. Az egyik panaszos azt kifogásolta, hogy Csintalan Sándor nem kapcsoltatta ki a műsorból a betelefonálót, a másik pedig azt, hogy a műsorvezető csupán egyetlen alkalommal szólt rá az éneklő férfire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik