Üzleti tippek

Nem duzzasztják tovább az APEH-et

admin
admin

2008. 09. 05. 16:59

Nem integrálnak további szervezeteket az APEH-be, s az adóhatóságnak különbséget kell tenni a tévedők és az adócsalók között - mondta Veres egy konferencián.

Az önkormányzati adóhatóságok APEH-ba integrálása nincs napirenden – mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken Balatonfüreden, az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján.

Nem aktuális a fúzió

Nem került le örökre ugyan a napirendről, de jelenleg erről nincs gondolkodás, ezért nem kell erőket fordítani arra, hogy egy ilyen nagy feladat feltételeit megteremtsük – tette hozzá a miniszter.
Hozzátette, hogy az APEH, valamint a vám- és pénzügyőrség fuzionálása szintén nem aktuális.

Veres János szerint nincs esélye annak, hogy a következő hónapokban jutna idő a normál adótörvény-módosításokon túlmenően más törvények módosítására. A miniszter határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint vezetőket mentene fel a Pénzügyminisztériumban.

Megfogalmazása szerint ilyenfajta “ármánykodások” nem tudják megakadályozni az elkötelezettséget az iránt, hogy különböző intézkedések és az APEH aktív tevékenységével jelentősen csökkenjen a feketegazdaság 18 százalék körüli aránya.

A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta az adóhivatali dolgozók előtt: “Jól tudtunk együttműködni, és azt tudom ígérni, hogy a kormányzat részéről továbbra is a jó partneri viszony lesz a jellemző a kapcsolatunkra”.

Versenyképesek a keresetek az APEH-nél

Ez vonatkozik a működéshez szükséges pénzforrások biztosítására, a személyi és technikai feltételek meglétére is – tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: abból a keretből, ami rendelkezésre áll az egész közigazgatás számára – informatikai fejlesztés, uniós források -, az eddig elnyert pályázatok alapján “talán túlzottan is felül van reprezentálva az APEH”.

Rámutatott arra is, hogy az adóhivatalon belül kialakult “éves, átlagos személyes jövedelemszint” versenyképes, amit meg akarnak tartani, s ahol lehet, erősíteni. A szaktárca vezetője az illetékhivatalok integrációját “rendben lévő dolognak” nevezte, mert szerinte “az a maga rendje és módja szerint megtörtént”, s hasonló elismeréssel szólt a regionális átszerezések végrehajtásáról is.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az adóigazgatásban fontos a differenciálás, ugyanis szerinte az emberekben az a tévhit él, hogy az adóhivatal mindenkivel szemben szigorú és morózus.

Szükséges a differenciálás, hogy aki téved, pontatlanul ismer jogszabályt, az más kategória legyen, mint aki rendszeresen, szándékosan veri át, vagy próbálja átverni az adóhatóságot illetve az államot. Ilyen esetekben más-más fajta intézkedéseket lehet alkalmazni – hangsúlyozta Veres János az adóhivatali dolgozók konferenciáján.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.