Üzleti tippek

Már tényleg egyszerűbb

Az elektronikus ügyintézés jóvoltából az alakuló cégeknek könnyebb a dolguk, viszont jövőre már csak elektronikusan lehet benyújtani az éves beszámolót. Az APEH is spórol a papírral.

Június óta a cégbejegyzési eljárás kezdeményezhető elektronikus ügyintézéssel. (Erről lásd: Üzlet & Siker, 2008/XX. szám, XX oldal.) Ezzel az egyszerű és gyors ügyintézéssel gyakorlatilag egy nap alatt bejegyeztethető egy cég, így a társaság létesítő okiratának aláírásától a cégbejegyzés napjáig terjedő, úgynevezett előtársasági időszak akár egy napra is rövidülhet.

A számviteli törvény előírásainak megfelelően 2008-ig bármilyen rövid idejű volt is ez az időszak, mindenképpen kellett beszámolót készíteni. 2008-tól azonban már csak akkor, ha a társaság ezen időszak alatt vállalkozási tevékenységet is végez. Vagyis ha valaki csak megalapítja a céget, befizeti a szükséges tőkét, kifizeti a közjegyzőt és az ügyvédet, akkor az előtársasági időszak egy napjáról nem kell külön beszámolót készítenie. Ha pedig nem kell beszámolót készíteni, akkor az adóhatósághoz sem kell számtalan „nullás” bevallást beadni.

Beszámolók pdf-ben?

Május végén futótűzként terjedt a hír, hogy június 1-jétől már csak elektronikus formában fogadja a céginformációs szolgálat a közzétételre szánt 2007. évi beszámolókat. Rémhír volt. De nem árt felkészülni, mert a 2008. december 31. vagy azt követő fordulónapú beszámolók már valóban csak elektronikus formában nyújthatók be.

Ezzel egyidejűleg nem lesz elegendő a cégbírósághoz és a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálathoz benyújtani a beszámolót. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében már az adóhatóságnak is meg kell kapnia. Az adótanácsadó, könyvelő e rendelkezés olvasásakor csak remélni tudja, hogy egyúttal rövidülni fog a már 30 oldal körüli statisztikai adatokat tartalmazó társasági adóbevallás.

Az APEH is bővít

Kevés kivételtől eltekintve minden vállalkozásnak elektronikus úton kell benyújtania adóbevallásait a kormányzati portálon keresztül. Ez a kezdeti nehézségeken túllendülve ma már talán zökkenőmentesen megy.

Időnként persze gondot okozhat, hogy nem kellően figyelünk az APEH honlapján megjelenő frissítésekre, így előfordul, hogy a nálunk hibátlannak látszó bevallást az adóhatóság később hibásnak minősíti. Erről pedig elektronikus formában értesít bennünket értesítési tárhelyünkön keresztül.

egy kis cégtörténelem

Az első, 1988-ban született, gazdasági társaságokról szóló törvény idejében valóban évek is elteltek, mire a cégbíróságok bejegyeztek egy társaságot. Az 1997-ben született új gazdasági törvény (Gt.) vezette be az előtársaság fogalmát. Akkor még két héttől néhány hónapig tartott az előtársasági időszak. Ez alatt egy gyors és mindenre elszánt cég komoly vállalkozási tevékenységet is folytathatott. A Gt. és az akkori számviteli törvény éppen ezért fontosnak tartotta, hogy a társaságok ez időszakban realizált tevékenységükről külön is számot adjanak az előtársasági beszámoló keretében. A legújabb, 2006-os Gt. megszületésére már odáig jutottak a cégbíróságok, hogy szinte minden esetben néhány nap alatt be tudták jegyezni a társaságokat. Gyakorlatilag csak az adminisztrációt növelte az a szabály, amely továbbra is arra kötelezte a társaságokat, hogy az előtársasági időszakról beszámolót és adóbevallásokat készítsenek. Furcsa és nehézkes szabály volt például, hogy ha egy társaság még a bejegyzése előtt alkalmazottakat foglalkoztatott, akkor két bevallásban (a bejegyzés napjáig és onnantól) kellett jelentenie az alkalmazottak hónap végén, egy összegben kifizetett munkabérét és járulékait.
Ez már a múlt. Nem kérheti számon rajtunk az adóhatóság a nullával benyújtott áfa- és egyéb adókról szóló bevallásokat akár másfél év elteltével is.

Egy augusztus elején megjelent sajtóanyagban az APEH arról tájékoztatta az adózókat, hogy amennyiben ez lehetséges, idén az adófolyószámlákat is elektronikus úton küldi ki. Ez idén az értesítendő kétezer adózó körülbelül felét érinti. Azok, akik nem elektronikus bevallók, még papíron kapják a szokásos értesítéseket, de csak akkor, ha az APEH által kezelt valamely folyószámlájukon 2007. december 31-én ezer forintot meghaladó többlet vagy tartozás mutatkozott.

Az elektronikus bevallók már csak elektronikus üzenetet kapnak. Akik nem halmoztak fel késedelmi pótlékot, azok erről szeptember 1. és 5. között értesülnek. Akiknek tartozásuk van, azok szeptember 15. és 30. között várhatják az üzenetet pdf formátumban elektronikus tárhelyükre.

Reméljük, az elektronikus postagalambok időben meg is találják címzettjeiket. Aki mégsem kapna ilyen üzeneteket, az a biztonság kedvéért töltse le folyószámláját az APEH honlapjáról, nehogy később meglepetés érje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik