Üzleti tippek

Folytatódik az almaháború

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a megállapodásban rögzített 9 eurócentes ipari almafelvásárlási ár miatt tiltakozó magyar feldolgozóüzemek.

Balogh Gyula, a vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. tulajdonosa pénteken Nyíregyházán sajtótájékoztatón elmondta: Szerintük az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. visszaélt a gazdasági erőfölényével, amikor megállapodott az árról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz).

Veszteségük lenne?

Egy másik feldolgozó, a nyíregyházi Agroker Holding Zrt. elnök vezérigazgatója, Balogh Károly elmondta: 9 eurócentes ár alapján lehetetlen a világpiacon értékesíteni az almasűrítményt, a tényleges ár ugyanis legfeljebb 6 eurócentet bír el, így a feldolgozókapacitás 25-30 százalékával rendelkező magyar tulajdonú cégek a veszteségre tekintettel nem tudják fizetni a megállapodásban rögzített árat a termelőknek.

Balogh Gyula úgy vélte: ráadásul rossz egyezség született, hiszen az Agrana 150 ezer tonna almát dolgoz fel, nyilván a szerződéses partnereitől vásárolja meg a gyümölcsöt, így a további, a becslések szerint 500 ezer tonnányi, összesen megtermett almából – ha a Rauch Hungária Kft. elfogadja az árat és feldolgozza az általa vállalt 80 ezer tonnát – 270 ezer tonna almának nem lesz ipari piaca.

“Az igazi almaháború most fog kitörni, hiszen a piaccal nem rendelkező termelők nagy bajba kerülnek, mert nem tudják majd hol értékesíteni ipari almájukat” – fogalmazott Balogh Gyula.

A sajtótájékoztatón jelen volt egy harmadik feldolgozó, a nagykállói Brix Trade Kft. képviselője, Vargáné Vancsik Viktória üzemvezető, aki Balogh Gyulához és Balogh Károlyhoz hasonlóan azt mondta, hogy egyelőre a léüzemük nem kezdi meg a felvásárlást, “remélve, hogy az agrártárca átgondolja a helyzetet”.

“Félmegoldást választottak”

Balogh Gyula szerint miniszterelnöki és pénzügyminiszteri beavatkozásra lenne szükség, hiszen a rossz megállapodást mindenképpen felül kell vizsgálni az Agrana-val szerződést nem kötött termelők érdekében, akiket elfogadhatatlan megkülönböztetés ért. Hozzátette: érthetetlen, hogy nem gondolták át az érintettek az egyezség következményeit, s “félmegoldást választottak”.

Kovács Károly, az Agroker vezetője fontosnak tartotta hozzáfűzni, hogy a magyar tulajdonú cégek a keddi budapesti minisztériumi tárgyalásra kidolgozták javaslataikat, de “addigra már eldőlt minden az Agrana képviselőjével külön folytatott megbeszélésen”.

Megerősítette: a 9 eurócentes árat lehetetlen felvállalni a magyar feldolgozóüzemeknek, amelyek tavaly már egyenként 130-230 milliós veszteséget halmoztak fel azzal, hogy külföldről voltak kénytelenek almát vásárolni.

Hozzáfűzte: kérdés az is, hogy mi lesz az Agrokernek azzal a 300 millió forintos kintlévőségével, amit növényvédőszer és műtrágya formájában helyeztek ki az almatermelők megsegítésére, ha azok nem tudják eladni az ipari almájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik