Üzleti tippek

Hatalmas kukoricatermés várható Európában

Az Európai Unióban óriási kukoricatermés várható, ezért csökkenthető az import Brazíliából, és mégis olcsóbbodni fog a takarmány, mondták kereskedők csütörtökön.

Az EU-ban 59,7 millió tonnás kukoricatermés várható, 25 százalékkal több a tavalyinál, a francia Stratégie Grains piacelemző cég szerint. A legnagyobb német gabonakereskedő ház, a Toepfer International 57,2 millió tonnás EU-termést jósol. Az EU a mostani idényben várhatóan 4 millió tonna kukoricát importál Brazíliából az előző idénybeli 13 millió tonna helyett, a Toepfer szerint.

A gazdák Európa-szerte növelték a gabonafélék vetésterületét, a rohamosan emelkedő árakban bízva. A nagy termés hírére azonban az árak most esnek, Párizsban a kukorica határidős ára több mint 25 százalékkal csökkent június vége óta. A német árutőzsdéken a kukorica szeptemberi szállításra most 170 euró tonnánként, augusztus elején még 225 euró volt.

Hivatalos becslés szerint a német kukoricatermés 4,8 millió tonna lesz, 28 százalékkal több a tavalyinál. Franciaországban, az EU legnagyobb kukoricatermelő országában a gyenge hozamok miatt csak kevéssé nő a termés, várhatóan 14,5 millió tonnára a tavalyi 14,4 millióról, de más gabonafélék ott is jóval szaporábbak az idén.

A Toepfer International előrejelzése szerint a nagy exportőr Magyarországon legalább 8,5 millió tonnás kukoricatermés esedékes a tavalyi 4 millió tonna helyett, és ez is lenyomja majd az árakat.

„Idén lefelé ható árnyomás várható Magyarországról, miközben az ország erőteljesen megpróbálja eladni nagy termését a nyugat-európai takarmánygyártóknak” – idézett egy meg nem nevezett kereskedőt a Reuters hírügynökség.

A kelet-európai piacok sem kecsegtetők a közép-európai gazdák számára, viszont az ottani terméssel is versenyezniük kell a felvevőpiacokon. Nem hivatalos, szakmai becslések szerint az orosz kukoricatermés az idén 5-6 millió tonna között lesz, minden idők rekordja, miután Oroszországban 1,8 millió hektáron vetettek kukoricát, a tavalyi 1,57 millió hektár helyett.

Ukrajnában a kukoricatermés előreláthatólag 8,5 millió tonna lesz, 35 százalékkal több a tavalyinál. Ukrajna is megpróbálja növelni exportját a mostani idényben, várhatóan 2,7 millió tonnára az előző 1,5 millióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik