Üzleti tippek

Nem adták Kínának a német nagybankot

Új német óriásbank született, miután a Commerzbank megvásárolta a Dresdner Bankot. A hitelválság nyomán meggyengült pénzintézetért Kína is bejelentkezett, de a német kormány a hazai megmentőt választotta.

A német Commerzbank 9,8 milliárd euróért megvásárolja az Allianz biztosítótól egyik riválisát, a hitelválság miatt súlyos bajba került Dresdner Bankot. A készpénzes fizetéssel és részvénycserével is járó, kétlépcsős adásvétel 2009 végére zárul, akkorra az Allianz részesedése a pénzintézetben 30 százalékosra csökken – írja a BBC. Az óriásbiztosító a jelek szerint nem kötött jó üzletet a bank hét évvel ezelőtti megvásárlásával: akkor 14 milliárd eurót adtak a Dresdnerért.

Az egyesült bank ügyfélszám alapján a legnagyobb lesz Németországban: 1,1 millió embert szolgálnak majd ki 1200 bankfiókban. Mérlegfőösszeg alapján továbbra is magasan a Deutsche Bank vezeti majd a piacot.

A gyengélkedő pénzintézetet a természetesen állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank is megvásárolta volna, ráadásul jóval többet kínált érte német riválisánál. A német kormány azonban nem fogadta el a kínai ajánlatot. A két német bank fúziójából profitál az ország, megerősödik Németország pénzügyi vezető szerepe Európában – indokolta az elutasítást szóvivője útján Peer Steinbrück pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik