Üzleti tippek

Fodor: nincs visszaút

Nem sok esélyt lát az adótörvények elfogadására, s nincs visszaútja az SZDSZ-nek a Gyurcsány-kormányba – mondta többek közt Fodor Gábor a közszolgálati televízió esti műsorában.

A pártelnök közölte: nem sok esélyt lát az MSZP „cselekvési programja” (a fizetett Gyurcsány-mellékletben leírtak) mentén kirajzolódó politika alapján, hogy az SZDSZ megszavazza majd a Parlamentben az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ebben az esetben – Gyurcsány egy korábbi nyilatkozata szerint – a miniszterelnök lemondana.

Fodor Gábor ugyanakkor hozzátette: ha a mellékletben foglaltaktól eltérő politikai tartalom jelenik meg majd a kormány javaslataiban, akkor van esély arra, hogy a szabad demokraták támogassák az előterjesztéseket, a kérdés végső soron a Parlamentben fog eldőlni. Fodor szerint a liberális párt egységes lesz a szavazáskor, s az átszavazásra spekulálók éppen úgy ábrándokat kergetnek, mint tették a köztársasági elnök megválasztásakor.

A pártelnök korábban hiteltelennek nevezte Gyurcsány adóprogramját, mert az 1000 milliárdos adóreform fedezetéül gyakorlatilag csupán a gazdaság kifehérítését jelöli meg, ami szerinte nem valósítható meg.

Fodor az esti műsorban úgy nyilatkozott: az elutasítás nem Gyurcsány személyéről szól, hanem az SZDSZ programjának képviseletéről. Az SZDSZ nem térne vissza a Gyurcsány-kormányba, amennyiben pedig új miniszterelnököt jelölne az MSZP, az SZDSZ megtárgyalná az új helyzetet – tette hozzá a pártelnök a riporter kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik