Üzleti tippek

Módosítják a cégautóadót

Vadász Iván szerint óriási felzúdulást okozhat, ha a bejelentett adóelképzelések keretében megszűnik a céges autóknál az üzemanyag és az amortizációs költségek elszámolásának lehetősége.

“Ha ezt megcsinálják abból óriási felzúdulás lesz” – mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke a Magyar Hírlapnak.

A lap szombati számában – szocialista körökből származó értesülésekre hivatkozva – jelent meg, hogy az adócsökkentési csomag részeként a jövőben a vállalakozások a céges autók esetében sem a magán, sem az üzleti célú használatnál nem számolhatnák el költségként az üzemanyagdíjat, a szervizköltséget és az amortizációt.

Vadász szerint több tízmilliárd forint bevételre tehet szert az állam ezzel a módosítással.

A csomag bejelentésekor közölték, hogy néhány adótétel emelkedik, így a cégautó adója, és a cigarettát, valamint az alkoholt terhelő jövedéki adó. Emellett 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni az eddig adómentes természetbeni juttatás után. Ezek a tételek együttesen 110-120 milliárd forint költségvetési bevételt hozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik