Üzleti tippek

Zár alá vették az almákat Szabolcsban

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt folyamatosan demonstráló termelők maguk közül választott, úgynevezett blokádőrökkel felügyeltették az általuk zár alá vett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozó üzemeket az éjjel

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelyénél összesen tizenhatan őrködtek és vigyáztak arra, hogy ne lehessen áruszállítás, illetve a felügyelték a léüzemek előtt éjszakára is otthagyott mintegy 400 traktort, teher- és személyautót – tájékoztatott Dobos Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) kisvárdai térségi elnöke, valamint Czomba Sándor, a Fidesz vásárosnaményi egyéni országgyűlési képviselője.

Blokád és megállapodás

A mátészalkai ESZAT Kft. telephelyénél egymást váltva tíz blokádőr éjszakázott – mondta Vári György, a térség ifjúsági gazdaköri szervezetének alelnöke.

A mátészalkai léüzem elől szerdán elvonultak a blokád járművei miután a cégvezetővel megállapodást kötöttek a termelők arról, hogy a társaság nem vásárol fel almát mindaddig, amíg az árról végleges megállapodás nem születik.

Amennyiben az ESZAT Kft. tartja magát a megállapodáshoz – jegyezte meg Vári György – a Mátészalka környéki gazdák csütörtöktől a Vásárosnaményban demonstrálókhoz csatlakoznak, majd szeptember 1-én a RAUCH Hungária Kft. nyírmadai telephelyénél is megkezdődő blokád résztvevői lesznek.

30 forintot szeretnének kilogrammonként

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója elmondta, hogy szerdán késő este Vásárosnaményban egyeztettek a tiltakozó almatermelők és “további fontos lépésekről határoztak”. Az érdekképviseleti szervezet tisztségviselője annyit közölt: a döntéseket Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke és Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere sajtótájékoztatón ismerteti Budapesten csütörtökön.

A termelők 30 forintos kilogrammonkénti árat szeretnének kikényszeríteni a feldolgozók által ajánlott 15-20 forint helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik