Üzleti tippek

A horvátok szerint ellenséges a Mol

admin
admin

2008. 08. 28. 09:40

Az INA és a Mol részvénycseréjét ellenséges felvásárlásnak és ezért rossznak tartja a horvát ellenzéki szociáldemokrata párt gazdasági szakértője - közölte a Slobodna Dalmacija napilap internetes oldalán.

Ljubo Jurcic véleménye szerint Ivo Sanader kormányfő a részvénycserével tulajdonképpen ajándékba adná a magyaroknak az INA állami kézben lévő tulajdoni hányadát. A szakember szerint ugyanis semmiféle befolyást nem nyer a horvát kormány az üzemanyagárakra, mert azokat a világpiac alakítja.

Az ellenzéki vélemény szerint a kormány jobban tenné, ha a horvát olajipari társaság részvényeit a tőzsdén értékesítené. A szociáldemokrata politikus úgy látja, hogy ha piacra kerülne az állami tulajdoni hányad, 3500 és 4000 kuna közötti áron mozogna a papírok értéke (1 kuna körülbelül 33 forint).

Biznyítékok és érvek

A spliti napilapban Jurcic kifejtette, hogy minden olyan üzletkötés, ami 3100 kuna alatti áron történik, bizonyítéka az ellenséges felvásárlásnak.

Az INA részvényei a szerdai zágrábi tőzsdezáráskor 2760 kunát értek, 1,85 százalékkal kevesebbet az előző napi áránál.

A horvát INA olajipari társaság további privatizációjának legvalószínűbb módja az INA és a Mol közötti részvénycsere – közölte kedden Ivo Sanader horvát kormányfő. A miniszterelnök a részvénycsere mellett elképzelhetőnek tartja az állami kézben lévő INA részvények eladását is – közölte, hozzátéve, hogy a döntést erről „nagyon hamar” meghozzák.

A Mol megtette ajánlatát

A Mol augusztus 12-én jelezte a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA) vételi ajánlatát a közkézen lévő 31 százaléknyi INA-részvényre. A Mol ajánlatában szereplő összeg nem ismeretes, de becslések szerint a Molnak 1,26 milliárd euróba kerülnének a papírok.

A Poslovni üzleti napilap elemzése szerint a HANFA a határidők lejárta miatt legkésőbb a jövő héten választ ad a Mol vételi ajánlatára. Még valószínűbb azonban, hogy a következő, vagyis csütörtökön esedékes soros ülésén megszülethet a válasz a magyar olajcég beadványára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.