Üzleti tippek

Bejött az olimpia a köztévének

Megháromszorozta kereskedelmi bevételeit az olimpia ideje alatt a Magyar Televízió a tavaly augusztusi időszakhoz képest. A pekingi játékokhoz kapcsolódó bevételek még a 2004. augusztusi eredményt is meghaladják, derül ki a Szonda Ipsos friss felméréséből.

Annak ellenére jók a bevételi mutatók, hogy az athéni olimpia idején főműsoridőben láthatták a nézők a közvetítéseket, míg most a jelentős időeltolódás miatt főként délelőtt zajlottak az események.

A több mint két hétig tartó sporteseményt az MTV két csatornája összesen 518 és fél órányi időtartamban közvetítette. Alig akadt olyan magyar, aki ebben az időszakban ne kapcsolt volna legalább egy alkalommal az m1 vagy m2 olimpiai műsoraira. Az olimpiai közvetítések összesített elérése (RCH) a teljes lakosság körében 83, a 18 évesnél idősebbek körében 84 százalék volt.

Az olimpia volt a legfontosabb

Az olimpia időszakában az MTV napi átlagnézettsége elérte a két nagy kereskedelmi csatornáét, az élő közvetítések alatt pedig kétszer-háromszor többen választották a köztévét, mint a versenytársakat.

A Szonda Ipsos 500 embert kérdezett meg az olimpiai közvetítésekről az MTV megbízásából. A reprezentatív telefonos kutatás is azt igazolja, hogy a többség örömmel figyelte az eseményeket – különösen azokat, ahol magyar érdekeltség volt. Minden harmadik magyar annyi olimpiát nézett, amennyit csak tudott. A megkérdezettek 19 százaléka azért követett egy-egy közvetítést, mert az adott sportágat szereti, és csupán a felnőttek 10 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem érdeklik a játékok.

Közszolgálati feladat

Az élő közvetítések és az esti összefoglalók színvonalát a nézők több mint négyötöde tartotta kiválónak vagy jónak. A többség azért volt elégedett az MTV-vel, mert úgy vélte, hogy könnyű volt az adásokból tájékozódni, és jónak tartották a köztévés kommentátorokat is. A nézők 95 százaléka szerint egyértelműen közszolgálati feladat az olimpia közvetítése.

A többség kajak–kenu-rajongó, de a legnépszerűbb a pólós fiúk harca volt az utolsó napon – egyebek között ezek derülnek ki, ha a nézettségi számok mögé nézünk. A száz legnézettebb versenyszám közül minden ötödik evezős futam volt.

A munkahelyen is olimpiáztunk

Az időeltolódás miatt a napközbeni közvetítéseket az érdeklődők máshol és más módon is igyekeztek nyomon követni. A megkérdezettek válaszai alapján országos szinten legalább 560 ezerre tehető azoknak a száma, akik munkahelyi televízión nézték a legfontosabb eseményeket.

Az olimpia ugyan kevésbé volt „közösségi esemény”, mint a labdarúgó-Eb, mégis a felnőttek 18 százaléka nézte egyszer-egyszer baráti körben a versenyeket, 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy szórakozóhelyeken, illetve szurkolói klubokban kihelyezett kivetítőkön is figyelte a közvetítéseket. Az olimpiák történetében a pekingi játékok esetében volt először lehetőség arra, hogy az érdeklődők mobil tv-n keresztül is követhessék a közvetítéseket. A telefonos kutatásban részt vevő felnőttek egy százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Online rekord

A felmérés szerint legalább másfél millióan tájékozódtak rendszeresen a weben keresztül, és egy részük a www.telesport.hu oldalára is ellátogatott. A legnagyobb csúcsoknál mintegy 25 500 úgynevezett „konkurens” néző tekintette meg egy időben ugyanazt az élő műsort, és ezzel az MTV Online új magyarországi rekordot állított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik