Üzleti tippek

Vágyálomra épül a Gyurcsány-csomag

Óvatos derűlátással, ugyanakkor a finanszírozási oldalt tekintve kétkedéssel fogadták a magyarországi adócsökkentési terveket szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport közép-európai elemzője, Raffaella Tenconi szerint rövid távon kedvezőnek tekinthető a bejelentés, mivel a terv – a szolidaritási adó és a társadalombiztosítási hozzájárulás egyidejű csökkentése révén – erős hangsúlyt helyez gazdaság versenyképességének alátámasztására.

Emellett valószínűleg a szabad demokraták is jól fogadják majd a csomagot, ami javíthatja a politikai légkört.
A Dresdner-csoport londoni befektetési részlegének szakértője üdvözölte azt is, hogy a tervben nem esik szó áfa-emelésről, ez ugyanis a londoni elemző szerint “újabb torzulásokat okozna”, és ismét akadályozná az MNB-t azon törekvésében, hogy az infláció “ésszerű időhatáron belül” visszatérjen a célszintre.

Tenconi szerint ugyanakkor fennmaradnak, sőt esetleg valamelyest növekednek is a költségvetési teljesítménnyel kapcsolatos aggályok, különösen 2010 után. Az áfa-emelés elkerüléséről hozott döntés alapvetően kedvező, ezzel azonban még jelentősebb nyomás alá kerül a kormányzat képessége és elkötelezettsége a kiadások csökkentésére és a feketegazdaság egyidejű visszaszorítására, fogalmaz elemzésében a londoni Dresdner-részleg térségi szakértője.

Nagy kihívás

Tenconi felidézi, hogy a kormányfő becslése szerint a feketegazdaság az éves GDP-érték akár 20 százalékát is kiteheti; ez 2400 milliárd forintnak felel meg.

A Dresner Kleinwort citybeli elemzője megjegyzi: ez ugyan nagy bevételi potenciál, általában azonban “kihívást jelent” ezen a téren gyors eredmény elérése.

A 4cast londoni pénzügyi és gazdasági kutatóközpont szerint a terv “vágyálomra épül”, mivel 1200 milliárd forint “egyszerűen túl nagy összeg ahhoz”, hogy kizárólag a gazdaság kifehérítése révén be lehessen hajtani.

A cég úgy véli: a kifehérítésből várható jövedelem “a közelében sem lesz” a céloknak. Jó esetben is “ez megfojtja a Gyurcsány-2 csomagot még annak teljes végrehajtása előtt … borúlátó forgatókönyv (megvalósulása) esetén azonban kisiklathatja a konvergencia-programot”, áll a 4cast szerdai londoni elemzésében.

Elfogadhatják a költségvetést

A ház szerint azonban a csomagot a liberálisok várhatóan vonzónak találják, mivel adócsökkentésekre alapul, és az adórendszert az egységes adókulcs felé mozdítja el. A cég ezért óvatosan derűlátó a “Gyurcsány-2 csomag” elfogadását illetően, és – mivel a két ügy szorosan összekapcsolódik – a korábbinál optimistább a 2009-es költségvetés elfogadásával kapcsolatban is, megjegyzi ugyanakkor, hogy általánosságban erőteljesen kétli a csomag megvalósíthatóságát.

A ház összességében arra számít, hogy ha a “Gyurcsány-2 csomagot” életbe léptetik, a Monetáris Tanács a jelenleg vártnál hosszabb ideig tartja változatlanul a jegybanki kamatszintet, elsősorban a költségvetési fegyelem potenciális lazítása okán.

Christian Keller, a Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci stratégiai részlegének közgazdásza a programról az MTI-nek szerdán úgy fogalmazott: az adócsökkentés “jó dolog”, azonban a hiányt is tovább kell csökkenteni, és ellentételező lépések – például áfa-emelés – nélkül, csak a befolyó adójövedelmek emelkedésétől remélni a finanszírozást “kissé kockázatos”.

Keller szerint “történelem azt tanítja”, hogy azon országok esetében, amelyek túlságosan a gazdaság kifehérítésére támaszkodtak, a hatások jelentkezése “időbe telt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik