Üzleti tippek

Erőre kapott az almacsata

Az éjszakai csökkentett létszámmal folytatott demonstráció után szerdán nap közben nőtt az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol hétfőtől egy anarcsi és vásárosnaményi, keddtől pedig egy mátészalkai feldolgozóüzemet tartanak blokád alatt a termelők.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetei Szövetségének (Magosz) igazgatója elmondta: az eddig 450-ről, 500 fölé emelkedett szerdán a léüzemek közlekedését akadályozó traktorok, teher- és személyautók száma, annak ellenére, hogy az egyik helyszínről, a mátészalkai ESZAT Kft. telephelye elől elvonultak a járművek.

Nem vásárolnak föl

Vári György, a mátészalkai térség ifjúsági gazdaköri szervezetének alelnöke közölte, hogy a demonstrálók és az ESZAT Kft. cégvezetőjével megállapodást kötöttek, miszerint a társaság nem vásárol fel almát mindaddig, amíg az árról végleges megállapodás nem születik.

A járművek így elvonultak a telephely elől – közölte a gazdaköri vezető -, de az almatermelők megbízottai folyamatosan ellenőrzik az egyezség megtartását, s ha a cég attól eltér, azonnal visszaviszik a traktorokat és a gépkocsikat.

Budai Gyula arról is tájékoztatott, hogy szeptember 1-jétől ugyancsak folyamatos, éjjel-nappali demonstrációt szerveznek egy negyedik helyszínre, a RAUCH Hungária Kft. nyírmadai telephelye elé, amit már be is jelentettek a rendőrségen.

Magyar-lengyel összefogás

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. vásárosnaményi telephelye előtt demonstráló mintegy négyszáz termelőt szerdán Tilki Attila országgyűlési képviselő (Fidesz) tájékoztatta a Magosz delegációjának keddi, lengyelországi tárgyalásáról, amelyen megállapodtak az ottani termelői érdekképviseleti szervezet, a National Union Farmers vezetőivel a közös, 12 eurócentes árkövetelésről.

Az Agrana-Juice anarcsi telephelye előtt demonstrálók között is téma volt a MAGOSZ delegáció lengyelországi útja, az ottani tüntetők szintén helyeselték a közös fellépést a két országban almát feldolgozó osztrák cég ellen. Egyben felháborodásuknak adtak hangot, hogy az Agrana kijátssza egymás ellen a termelőket, amikor Lengyelországban arra hivatkozik, hogy a magyarok adják olcsón az almát, Magyarországon pedig azt mondja, a lengyelek szorítják le az árat.

A felvásárlók által ígért 15-20 forint helyett 30 forintos kilogrammonkénti árat követelő termelők szerdán éjjel is folytatják demonstrációjukat a szabolcsi léüzemek előtt, ahol – hasonlóan az előző éjszakához – néhányan vigyáznak majd a felsorakozott járművekre, s arra, hogy a feldolgozók ne tudjanak alapanyagot átvenni, vagy kész terméket kiszállítani a telephelyükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik