Üzleti tippek

Támadja a digitális pályázat eredményét az MR

Keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához az MR. Arra kérik a bíróságot, semmisítse meg az NHH döntését, mellyel az a VHF-sávi digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzése iránt 2008. március 25. napján kiírt pályázat nyertesének az Antenna Hungária Zrt.-t nyilvánította.

Az MR a keresetlevélben részletes jogi és műszaki indoklást terjesztett a bíróság elé, és kifejtette azokat a szempontokat, amelyek alapján mind maga a pályázati kiírás, mind pedig az MR ajánlatának elbírálása több tekintetben is jogilag megalapozott aggályokat vet fel. Az ügy alperese az NHH.

Noha a Fővárosi Ítélőtáblának a digitális átállás szabályairól szóló törvény (Dtv). értelmében gyorsított eljárásban kell meghoznia határozatát, a megalapozott döntéshozatalhoz a terjedelmes jogi, műszaki és gazdasági dokumentáció áttekintése nélkülözhetetlen (a keresetlevél és az ahhoz fűzött mellékletek együttes terjedelme megközelítőleg 500 oldal).

Az NHH július 25-én jelentette be, hogy a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatot is az Antenna Hungária (AH) Zrt. nyerte, amellyel 45 napon belül kötnek szerződést, így várhatóan még az idén beindul a digitális műsorszórás, ezen belül a mobiltévézés.

A hatóság sajtótájékoztatóján elhangzott: a nyertes rádiós
szolgáltató, miként versenytársa is, a DAB+ (azaz a fejlettebb)
tömörítési eljárást választotta, ugyanakkor vetélytársánál kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott, illetve a hálózatok kiépítése és a lakossági elérés vonatkozásában is kedvezőbb ütemezést adott. A rádiós pályázaton az AH 90,007 pontot, a szintén induló Magyar Rádió pedig 85,158 pontot.

Márton György, az NHH szóvivője elmondta: a keresetnek jelenleg nincs halasztó hatálya a folyamatra. Hozzátette: azért sem, mert a jogorvoslatot a hatósági szerződés megkötésétől számítva lehet benyújtani 30 napon belül. Az NHH reményei szerint az AH-val legkésőbb szeptember első hetében kötik meg a szerződést, amiről a hatóság tájékoztatja az ellenérdekelt feleket, azaz a két pályázaton vesztes céget. A cégek pedig a szerződéskötés után fordulhatnak a Fővárosi Ítélőtáblához.

A másik, a földfelszíni digitális televíziós pályázaton szintén az AH nyert: a társaság a televíziós pályázaton 88,509 pontot, míg versenytársa, a szlovák hátterű Digital Broadcasting Kft. 83,781 pontot kapott.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.