Üzleti tippek

Újságból tájékozódnak az amerikaiak

Az amerikaiak többsége még mindig újságokból és tévékből jut hozzá a napi hírekhez, az internetről tájékozódók csekély kisebbséget alkotnak - derült ki egy friss felmérésből.

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem fele, 46 százaléka továbbra is a “hagyományos úton”, vagyis napilapokból és helyi televíziókból kapja a híreket – olvasható a Pew intézet jelentésében. A megkérdezettek 23 százaléka vegyesen tájékozódik, a régi hírforrásokat ötvözi az internetes portálokkal, és csak 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy döntően a világhálóról jut hozzá a napi hírekhez. A maradék 14 százaléknak nincs napi hírigénye.

A több ezer felnőtt hírfogyasztási szokásait vizsgáló felmérés során kiderült, hogy az emberek 10 százaléka olvas rendszeresen blogokat, és 9 százalék böngész nap mint nap online hírvideókat, 7 százalék pedig kommentárokkal véleményt is nyilvánít a neten.

Élvezetes hírolvasás

A hírügynökségek számára kedvező eredmény, hogy a közönségnek csak egy kicsiny része fordul el a híráradattól, nyolctizedének igénye van a napi hírekre. A válaszolók 52 százaléka “nagyon élvezi” az események nyomon követését, további 32 százalék szabadidejének egy részét szívesen tölti hírolvasással.

Az amerikai felnőttek érzelmi kötődése nagyon erős a hagyományos hírforrásokhoz. A híradókat és hírtévéket nézők 69, az újságolvasók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy “nagyon hiányozna” nekik megszokott tévéműsoruk és a lapjuk, ha eltűnne. További 20 százaléknak “meglehetősen hiányoznának” a szokásos hírforrások.

Mindent visz az időjárás

S hogy melyek a legkedveltebb hírtémák? Az első helyen az időjárás áll, amelyet a bűnözés, az oktatás, a helyi közösség, majd a környezet, a politika, az önkormányzat, az egészségügy, végül a sport és a vallás hírei követnek. A nemzetközi hírek az amerikaiak 16 százalékát érdeklik. A legkisebb érdeklődésre az üzleti és tudományos élet, továbbá a szórakoztatóipar hírei, a művészetek, a hírességek és az utazási hírek tartanak számot.

Jelentős az eltérés a férfiak és a nők érdeklődése között. A tudományos és technikai újdonságokra a férfiak 71 százaléka kíváncsi, míg a nőknek csak 29 százaléka. A férfiak vezető témái közé tartozik a sport, az üzlet, a pénzügyek, a nemzetközi témák és a politika. A nők leginkább a hírességekről szeretnek látni, hallani és olvasni, de nagyon érdeklődnek az egészség, a szórakozás, a vallás és az utazás témaköre iránt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik