Üzleti tippek

Almablokád készül

Megkezdik a blokád szervezését a szabolcsi almatermelők, mert eredménytelenül zárult az egyeztető tárgyalás a felvásárlási árakról. , újabb budapesti fordulója hétfőn az agrártárcánál. Közben egy almafeldolgozó cég kockázatközösséget ajánl a termelőknek.

Hétfőn nem született megállapodás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztő gazdák és feldolgozók között, annak ellenére, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is próbált közvetíteni – közölte az MTI-vel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A gazdák felvásárlási árként az ipari alma önköltségi árával megegyező, kilogrammonkénti nettó 30 forintot határoztak meg, a feldolgozók viszont 15-20 forint nettó árat ajánlottak kilónként.

A feldolgozók ajánlata megalázó és elfogadhatatlan, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztő gazdák tönkretételével egyenlő – húzza alá a Magosz. A gazdák a tárgyalások eredménytelensége miatt megkezdik a blokád szervezését a megye területén található feldolgozók körül, amelynek részleteit kedden este egyeztetik. A blokádra várhatóan a jövő héten kerül sor – ha Vásárosnaményban másként nem határoznak a gazdák – mondta el Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója.

A mátészalkai ESZAT Kft. Megoldásként teljes körű, kockázatközösségen alapuló végtermékérdekeltséget alakítana ki a meghatározó termelőkkel és az almaértékesítést szervező TÉSZ-ekkel. Alma adás-vétel helyett közös almalésűrítmény-gyártást ajánl, ahol az értékesítést követően realizált nyereséget az előzetesen lefektetett, a felek által elfogadott szabályok szerint osztják fel egymás között.

A cég harminc éves tapasztalatát, gyártó bázisát és tároló kapacitását ajánlja, partnerként pedig a legalább 1000 tonna ipari almát biztosítani tudó termelőket, termelő csoportokat várja, de lehetőséget biztosít a kisebb vállalkozások számára is – közölte lapunkkal a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik