Üzleti tippek

„A versenylovakat levadásszák?”

Vajon mi köze van a versenylóvásárlásnak a személyzetfelvételhez? Így, első hallásra nem sok, de alább feltárom a nyilvánvaló összefüggéseket!

Egy ismerősöm mondta nemrég: a személyzetfelvétel is olyan, mint a foci vagy a politika, mindenki azt gondolja: ért hozzá. Ennek ellenére egy évekkel ezelőtti, több száz kis- és középvállalkozásra kiterjedő felmérésünk szerint mégis csupán öt olyan vezető volt, aki bevallása szerint ezt eredményesen csinálja.

Szinte minden vezetőnek van valamilyen ,,speciális”, csak általa használt módszere a személyzet kiválasztásra. Kezdve a jelölt családi hátteréből levont, mélyenszántó következtetésektől, az önéletrajz formátumán, a testbeszéden, a grafológián, az asztrológián, az arcelemzésen át egészen a különböző ,,szadista tesztekig”.

Nézzük a versenylovakat!

Feltesz-e vajon egy versenyló megvásárlásakor egy profi menedzser az alábbiakhoz hasonló kérdést:
– Milyen a személyisége a lónak?
– Milyen zsokét szeret?
– Milyen csapatjátékos?
– Mi a kedvenc tápláléka?
Ezek a kérdések bizony elég viccesnek hatnak ebben a helyzetben. Azonnal kiderül, hogy ilyet csak amatőr kérdezhet! Mi az egyetlen (valójában kettő) helyes kérdés ilyenkor?
– Hány versenyt nyert ez a ló?
– Mennyi idő alatt?
Ez így elsőre túl egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik, de hogyan tudjuk lefordítani a személyzetfelvétel gyakorlatára?
– Milyen eredményeket ért el az előző munkahelyén?
– Mit produkált eddigi pályafutása során?
– Mennyi idő alatt érte el ezeket az eredményeket, és mennyi még a benne rejlő tartalék?

A bonyolult személyiség- és viselkedéselemzésen alapuló kiválasztási módszerekhez képest ez a teljesítményalapú módszer talán túl egyszerűnek látszik, de be kell látnunk, hogy nem házastársat kell választanunk, hanem munkatársat, akivel szemben az elsődleges elvárás az, hogy jól teljesítsen.

Egy régi reklámszlogen szerint: ,,A teljesítmény összeköt!”. Ez kell, hogy legyen minden olyan vezető irányelve, aki munkatársat keres! Persze fontos a pályázó személyisége és a csapatjátékra való alkalmasság, de szigorúan csak a teljesítőképesség után!

Mérhető eredmények

Nemcsak a sportban, hanem még a vevőink, ügyfeleink számára is kizárólag a mérhető eredmények számítanak. Akkor egy vezetőnek ugyan miért kellene mással foglalkoznia? Ha rám hallgat, akkor először a jelölt múltbeli teljesítményét igyekszik kutatni.

Természetesen a fenti kérdésekre is lehet hazudni, de tanuljuk meg Columbótól jellegzetes kérdező módszerét, a látszólag “jelentéktelen” részletek boncolgatását.

Ugyanúgy, ahogy ő, beszéltesse partnerét, és az önkéntelenül tett utalásokból vonjon le következtetést. Az ön számára így kiderül, hogy a jelölt hogyan érte el korábbi eredményeit, pontosan mit is tett ezekért, mennyire tulajdoníthatók neki az eredmények. Ha a pályázó ésszerű, logikus és részletes válaszokat tud adni, akkor tényleg a saját eredményeit mondja, és nem más tollával ékeskedik. Ön pedig kaphat egy olyan munkatársat, aki lehet, hogy nem megnyerő, de elég nagy eséllyel kiválóan fog teljesíteni az ön cégében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik