Üzleti tippek

Több lábon biztosabb állni

Ritka az olyan üzletember, aki kétkezi munkával érte el sikereit, s egyértelműen kimondja: „vezetőnek születtem”! Sárdi Zoltánt igazolja cégének fejlődése, az agyából kipattanó megannyi ötlet.

Mi a legnehezebb jelenleg a piacon? „Továbbra is sikerre vinni egy lábon álló cégemet – vágja rá gondolkodás nélkül Sárdi Zoltán, a Net-Micro tulajdonos ügyvezetője. – Egyetlen nagy megrendelőtől, a Magyar Telekomtól függünk.” Ezért is vágott bele a korábbitól eltérő profilú, új vállalkozásokba.

Műanyag Rolls-Royce

Tavaly indult a beruházás, amelynek eredményeként megkezdi működését a műanyagalapanyag-gyártó üzem. A vállalkozást Sárdi Zoltán a nővére férjére alapozta, aki Hollandiában doktorált, műanyagipari mérnök. „Kiváló szakember.

Irányításával granulátumot kompaundálnak majd. Ez azt jelenti, hogy módosítják a műanyag-granulátumot, megváltoztatják a színét, vagy javítják a tűzállóságát, esetleg az összetételét” – magyarázza az új tevékenységet, amelyet a Net-Micróból kivált, OS Politech Kft. nevű cég égisze alatt fognak folytatni, amelynek 75 százalékát Sárdi Zoltán birtokolja – a többit szellemi apportja révén a sógora, dr. Oláh Attila.

a siker titka

– Versenyképes árakkal és a megrendelői igények teljes körű, rugalmas kielégítésével utasítsuk magunk mögé a versenytársakat!
– Dolgozóink folyamatos képzésével gondoskodjunk a magas minőségi színvonalról!
– Módszeresen törekedjünk a hibák kijavítására!

Az üzem lelke egy kétcsigás extrudergép, amely a szakma Rolls-Royce-ának számít. Németországból érkezett, és akár 300 kiló kompaundátumot is képes előállítani, vagyis kis és közepes mennyiségi igények kielégítésére alkalmas. A beruházásra saját erőből 100 millió forintot fordítottak, a gépvásárlásra minimális hitelt vettek fel.

A több lábon állást szolgálja a Net-Micro kereskedelmi tevékenysége is. Az alkalmazottjaik által viselt, svéd Snickers-munkaruhát forgalmazzák. Továbbá egy veteránautóalkatrész-üzletet üzemeltetnek a telephelyükön a belga Anglo Parts mintájára.

Rozzant autóval

De kezdjük az elején. Sárdi Zoltán gépszerelő géplakatosként végzett egy szakmunkásképzőben, majd azonnal belevetette magát a munka világába. Miután leszerelt a katonaságtól, egy távközlés-technikai mikrovállalkozásnál helyezkedett el. „A távközlés távol állt tőlem, ezért rengeteg tanfolyamot elvégeztem, és a speciális berendezések oktatásán is részt vettem” – mondja.

sárdi zoltán

Szakmunkásképzőt végzett, azóta különféle tanfolyamokra, továbbképzésekre jár, jelenleg angolul tanul. 32 éves, nős, fia, Bálint öt-, lánya, Kamilla hároméves. Felesége egy autógáz-szerelő cég 50 százalékos tulajdonosa.
Hobbija a családja, továbbá 1966-os évjáratú, piros MGB roadstere, valamint a versenyzés veterán autójával. Mitfahrere „civilben” cége kereskedelmi részlegének vezetője.

Minden garast félretett, így hamarosan 50 százalékos tulajdonosa lett az MK Mobil-Com Kft.-nek. Azután 2000 őszén megalapította saját vállalkozását. „Tipikus garázscégként indult: egy rozzant autóval és egy szerszámosládával kezdtem dolgozni” – emlékszik. A cég fejlődését és a stabil gazdálkodás kialakulását tükrözi a dolgozói állomány folyamatos emelkedése. Ez 2000-ben két, 2007-ben 20 embert jelentett.

A cég 2004 novembere óta Net-Micro Kft. néven folytatja tevékenységét. Megalakulásakor a távközlés-technikai piac azon szegmensének kiszolgálását tűzte ki célul, amelynek fő igénye a gyors és rugalmas munkavégzés. E követelményt nem minden esetben képesek kielégíteni nagy operatív és adminisztratív szervezettel működő versenytársai. Profiljuk az évek során folyamatosan változott – a piaci igényeknek megfelelően.

Legfőbb szerződéses partnerük jelenleg a Magyar Telekom Nyrt. Mobil Szolgáltatások Üzletága, amelynek megrendelésére rádió- és távközlés-technikai berendezéseket telepítenek, javítanak és karbantartanak, illetve mobil távközlési állomásokat telepítenek országszerte. „Az egykori Westelnél eleinte a generálkivitelezők alvállalkozói voltunk. Egy idő után észrevették, hogy mindent mi készítünk. Azt mondták, hogy ügyesek vagyunk, gyorsan dolgozunk, ne fölözze le más fővállalkozó rólunk a hasznot, és javasolták, hogy vigyük be hozzájuk cégünk papírjait” – meséli, hogyan lettek mostanra a Magyar Telekom Nyrt. második legnagyobb kivitelező cége.

versenyeztek

„Először indultunk – személyi asszisztensem javaslatára – az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása-címért, ami azt igazolja, hogy az út, amelyen a Net-Micro Kft. jár, helyes. Az elismerést büszkén hirdetjük, a levélpapírunkon is látható” – mondja Sárdi Zoltán.

Megfelelő telephelyre és raktárra Budapesten, a Péterhalmi úton találtak. Itt a bérelt irodák mellett van egy ugyancsak bérelt, 360 négyzetméteres raktárhelyiségük, ott tárolják a felszerelésre és lebontásra váró anyagokat és berendezéseket. Ugyancsak bérlik azt a 185 négyzetméteres csarnokot, amelyben négy alkalmazott a kompaundálással foglalkozik. A vállalat telephelyén hamarosan lakópark épül, ezért azt tervezik, hogy néhány éven belül saját ingatlanba költöznek.

Hintában érzi magát

A társaság 2001-ben 144 millió, 2006-ban 344 millió, tavaly 322 millió forint nettó árbevételt ért el. Eredménye az első évi negatívot követően 2001-ben 6,4 milliót tett ki, öt évvel később ennek több mint tízszeresére, közel 69 millió forintra emelkedett. Tavaly a gyengébb gazdasági környezet, az alacsonyabb árrés, a kereskedelmi tevékenységet hátrányosan érintő erős forint és a magas adóterhek miatt 40 millióra csökkent.

„Problémamegoldó ember vagyok” – jellemzi magát Sárdi Zoltán. Minden idegszálával azon van, hogy kilábaljon, ha krízishelyzetbe kerül. Azonnal tudja, hogy mi a jó irány, és ezt felhasználja kedvenc foglalatosságában, az autóversenyzésben is, de most hintában érzi magát. Már jelentkezik rajta a menedzserbetegség: szinte alig alszik. Mégis biztos benne, hogy új vállalkozását a mostanihoz hasonlóan sikerre viszi, mert vannak ugyan versenytársai, de szerinte nem szolgálnak olyan magas minőséggel, amelyet ő kínál majd. A Net-Micro 2003 óta rendelkezik DIN EN ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerrel, az ISO 14001:2004 környezetirányítási rendszer tanúsítását pedig a közelmúltban szerezte meg.

A vállalkozásnak négy személyautója, öt teherautója és három terepjárója van, mindegyik műhelyautó – magas színvonalú szerszámozottsággal ellátva. Alkalmazottjai magasan kvalifikált technikusok – ezért nem dolgozhat a „garázscégek” alacsony árszintjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik