Üzleti tippek

Szigorúan ellenőrzött jóslatok

Órákat várni a bankban az ügyintézésre, napok alatt összegyűjteni minden egyes pénzintézet betéti vagy éppen hitelkondíciót, hónapokig várni egy-egy kérelem elbírálására vagy panasz kivizsgálására. Valahogy így zajlott mintegy két évtizeddel ezelőtt az átlagos magyar bankügyfél élete, ha pénzét befektetni, fialtatni szerette volna. Az egyik legjelentősebb változás, mondhatni vértelen forradalom a bankügyletek területén zajlott. Talán maguk a pénzintézetek is komolyan figyeltek Bill Gates szavaira, aki még a múlt évezred végén a bankügyeletek fejlődését, viszont a bankok hanyatlását prognosztizálta.

A Microsoft akkori első embere a fejlődő online banki szolgáltatásokra gondolt, amelyek állandó elérhetőségükkel, alacsony üzemeltetési költségeikkel könnyen kiszoríthatták volna a nehézkesen működő hagyományos bankokat. A történelem azonban eddig csak részben igazolta Gates jóslatát, mivel a hagyományos bankok számos ponton átvették, alkalmazták online társaik szolgáltatásait, a „pure click takarékszövetkezetek” viszont csak részsikereket értek el.

A Digitális pénzügyek című könyv akkor született, amikor ez a csata még korántsem dőlt el, s az akkori nem kevesebb mint 17 szerző a múltat bemutató és a lehetséges jövőbeni utakat felvázoló írása meglepően koherens egészként, objektívan mutatja be a hagyományos banki, jegybanki funkciókat, szerepeket, szolgáltatásokat – mindezt az informatikai fejlesztések tükrében. A szerzők között egyaránt található bankigazgató, informatikai vezető és újságíró. Enciklopédikus igénnyel írják le a hagyományos informatikai szolgáltatások és az internetalapú pénzügyek közötti különbséget, illetve a két rendszer által megkívánt, eltérő hozzáállást, stratégiai megközelítést.

A megjelenés óta eltelt idő számos ponton igazolta a szerzők meglátásait. Nem csupán az ügyfelek lehetséges reakciói, hanem az internet fejlődésével óhatatlanul együtt járó online bűnözési problémák terén is. Az első részt pedig bármikor érdemes elővennie annak, aki közérthető formában kíván tájékozódni a bankok működéséről.

Gellért Andor: Digitális pénzügyek, KJK Kerszöv, 2001

Ajánlott videó

Olvasói sztorik