Üzleti tippek

Kétmilliárdan nézték a pekingi megnyitót

Földünk lakóinak közel egyharmada nézte az olimpiai megnyitó ünnepélyét. Nagy volt az érdeklődés Kínában, de Görögországban és Ausztráliában is.

A Nielsen piackutató 38 országban mért adatai egybecsengenek a már publikált nézettségi eredményekkel. Ezek szerint a legnagyobb érdeklődést az Ázsia-Óceániai térségben regisztrálták, ahol tíz személyből több mint öten nézték a nyitóünnepséget. Utána Európa következik 30, majd Észak-Amerika 24 százalékos nézettségi aránnyal.

Az egyes országokat tekintve jelentősen különbözött az érdeklődés. A vendéglátó Kínában számítani lehetett a kimagasló nézőszámra. Utána Dél-Korea következik (44 százalékos nézettségi aránnyal), majd Görögország (43) és Ausztrália. Mindhárom országban rendeztek az utóbbi időben olimpiát; Szöulban 1988-ban, Sydney-ben 2000-ben, Athénban pedig 2004-ben.

A megnyitó képekben (Galéria)

A megnyitó képekben (Galéria)

Viszonylag alacsony nézettségi adatokat mértek Indonéziában (8 százalék) és Argentínában (11). Figyelemre méltó mutatókat állapítottak meg az USA-ban, ahol 65 millióra becsülhető a megnyitóünnepély nézőinek száma.

A nézettség mérési adatai 38 kulcsfontosságú országokból származnak, mint például Kína, USA, Brazília, Dél-Afrika, Olaszország vagy Ausztrália. A nézők száma nemcsak országok és régiók szerint különbözött, hanem az eltérő időzónák miatt a sugárzás időpontja is befolyásolta az érdeklődés mértékét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik