Üzleti tippek

Havi fix

Bérből és fizetésből élő magánszemélyek már biztosítást is köthetnek állásvesztés ellen. Azt egyelőre nem vállalja a biztosító, hogy a munkáltató vehesse meg a szolgáltatást alkalmazottjainak.

A cégben döntési befolyással rendelkezők, tulajdonosok sajnos nem, de a vállalat alkalmazottjai megköthetik azt az üzleti biztosítást, amely – májustól elsőként itthon – nem banki hitelfedezetként, hanem teljesen kötetlenül, „szabad felhasználásra” nyújt pénzbeni járandóságot, ha az ügyfél elveszíti munkahelyét. A biztosítás a választott típustól függően az ügyfél addigi nettó keresete 80 százalékának kifizetését, de mindenképp csak havi nettó 40–120 ezer forint közötti összeget garantál 9 hónapon át (s persze az állástalanoknak járó állami juttatásokon felül). A pénz kéthavi önrész, magyarán járandóság nélküli periódus után jár.

A Magyarországon fióktelepként jelen lévő, londoni ACE biztosítási csoport konstrukcióját ma kizárólag a biztositas.hu weboldalon lehet igényelni – elektronikusan. Csak bérből és fizetésből élő magánszemélyek köthetik meg. A nagy kockázat miatt egyelőre nincs tehát mód arra, hogy a vállalkozás maga biztosítsa be így saját dolgozóit egy esetleges váratlan csődhelyzetre, mondjuk, saját cafeteria-rendszerének részeként – ismeri el Dudás Péter, az ACE ügyvezető igazgatója.

A biztosítás megkötésének feltétele az is, hogy az ügyfél legalább egy éve legyen jelenlegi munkahelyén, ahol legalább heti 30 órában, határozatlan idejű munkaszerződéssel kell dolgoznia. A szerződők csak 22–55 év közötti életkorúak lehetnek, úgy, hogy a határozatlan időre szóló biztosítás legkésőbb annak az évnek a végén mindenképp lejár, amikor betöltik 60. életévüket.

A biztosítás díja érdekes módon nem életkortól vagy nemtől függ, hanem kizárólag az ügyfél lakhelyétől (Magyarországot 7 régióra osztották fel), illetve iskolai végzettségétől. Az ACE számára ugyanis az alacsonyabb tudásszint, illetve az állástalansággal jobban sújtott régió jelenti a nagyobb rizikót, így az ilyen igénylőknek magasabb díjat számítanak föl.

A különbség jelentős is lehet: egy havi 200 ezer forint nettó fizetésű, 40 éves, budapesti mérnök például havi 2500 forint díjat fizethet 120 ezer forintos majdani járandóságáért. Egy ugyanilyen korú és fizetésű, tiszacsécsei illetőségű, általános iskolát végzett szakmunkásnak viszont 14 900 forint havi terhet kell állnia, ha ráadásul még regisztrált munkanélküli is volt az elmúlt öt évben.

Az ACE csak akkor fizet kártérítést, ha biztosítottjának felmondtak, és ő emiatt regisztráltatta magát az illetékes munkaügyi központban. Az ügyfél saját munkahelyi felmondása, közös megegyezéses búcsú, netán gyed, gyes igénybevétele esetén tehát nincs járandóság.
A konstrukció egyébként egyúttal táppénzre, illetve baleseti halál, megrokkanás esetére is teljesít kifizetéseket. A havi táppénz legfeljebb egy éven át vehető igénybe, a többi esetben egyszeri kártérítés jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik