Üzleti tippek

Sikerrel bírta távozásra a befektetőt a Fidesz

admin
admin

2008. 08. 14. 15:09

Az Apollo Tyres Kft. eláll a Gyöngyösre tervezett gumiabroncsgyár létesítésétől, s alternatív helyszíneket keres Magyarországon, illetve Európában.

Hiesz György polgármester tájékoztatása szerint az ügyvezető azzal indokolta döntésüket, hogy nem mennek oda, ahol nem látják szívesen őket. Ugyanakkor hivatalos értesítést a város még nem kapott az Apollo Tyrestől – tette hozzá a polgármester.

Nem akarnak megosztani

Rámutatott: az értesítés előzménye, hogy a Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a 900 munkahelyet jelentő, 200 millió euró értékű beruházás megakadályozása érdekében. A referendumra késő ősszel vagy kora tavasszal kerülne sor.

Az ApolloTyres gyöngyösi kivonulásról szóló döntéssel meg kívánja előzni, hogy az abroncsgyár-építésről népszavazás megossza a helyi lakosságot – írja a cég közleményében.

Azok a problémák és késedelmek, melyekkel a gyöngyösi hatóságok szembesültek a szükséges földterület megszerzése során, valamint a helyi közösség megosztásának potenciális veszélye, a Gyöngyösön tervezett beruházás újragondolására kényszerítették az Apollo Tyrest – indokoltak.

Helyszínt keresnek

A cég arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht-t, hogy jelöljön meg olyan alternatív helyszíneket, ahol az Apollo Tyres hatékonyabban mutathatná meg az általa alkalmazott technológiákat, gyártási rendszereket és eljárásokat, miközben a régió lakossága is teljes mértékben részesülhetne a beruházás előnyeiből. Az Apollo Tyres ezzel egy időben megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is.

A közlemény leszögezi: az ApolloTyres gyártás- és terméktechnológiája minden olyan piacon pontosan megfelel minden környezetvédelmi szabványnak és törvényi előírásnak, ahol a cég gyártói tevékenységet folytat. Az Apollo Tyres az Európai Bizottság által előírt nyersanyagokat használja, és már ma megfelel azon előírás-módosítások többségének, melyeket az EU 2010-ben tervez bevezetni az abroncsgyártás területén.

A kormány az új helyzetben arra törekszik, hogy megfelelő helyet találjon Magyarországon, ahol befogadnak egy 900 új munkahelyet teremtő, 200 millió eurós, zöldemzős beruházást, de – mint mondta – kemény tárgyalásokra számít azután, hogy az Apollo Tyres vezetői azzal indokolták döntésüket, nem mennek oda, ahol nem szívesen látják őket – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A szóvivő szerint “a gyöngyösi Fidesz viselkedése elrettentő példa, hiszen Magyarország egyszer már győzött, de most újra meg kell mérkőznie például Szlovákiával és Lengyelországgal”.

A FigyelőNet korábban részletesen beszámolt a beruházás körüli politikai csatákról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.