Üzleti tippek

Sikerrel bírta távozásra a befektetőt a Fidesz

Az Apollo Tyres Kft. eláll a Gyöngyösre tervezett gumiabroncsgyár létesítésétől, s alternatív helyszíneket keres Magyarországon, illetve Európában.

Hiesz György polgármester tájékoztatása szerint az ügyvezető azzal indokolta döntésüket, hogy nem mennek oda, ahol nem látják szívesen őket. Ugyanakkor hivatalos értesítést a város még nem kapott az Apollo Tyrestől – tette hozzá a polgármester.

Nem akarnak megosztani

Rámutatott: az értesítés előzménye, hogy a Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a 900 munkahelyet jelentő, 200 millió euró értékű beruházás megakadályozása érdekében. A referendumra késő ősszel vagy kora tavasszal kerülne sor.

Az ApolloTyres gyöngyösi kivonulásról szóló döntéssel meg kívánja előzni, hogy az abroncsgyár-építésről népszavazás megossza a helyi lakosságot – írja a cég közleményében.

Azok a problémák és késedelmek, melyekkel a gyöngyösi hatóságok szembesültek a szükséges földterület megszerzése során, valamint a helyi közösség megosztásának potenciális veszélye, a Gyöngyösön tervezett beruházás újragondolására kényszerítették az Apollo Tyrest – indokoltak.

Helyszínt keresnek

A cég arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht-t, hogy jelöljön meg olyan alternatív helyszíneket, ahol az Apollo Tyres hatékonyabban mutathatná meg az általa alkalmazott technológiákat, gyártási rendszereket és eljárásokat, miközben a régió lakossága is teljes mértékben részesülhetne a beruházás előnyeiből. Az Apollo Tyres ezzel egy időben megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is.

A közlemény leszögezi: az ApolloTyres gyártás- és terméktechnológiája minden olyan piacon pontosan megfelel minden környezetvédelmi szabványnak és törvényi előírásnak, ahol a cég gyártói tevékenységet folytat. Az Apollo Tyres az Európai Bizottság által előírt nyersanyagokat használja, és már ma megfelel azon előírás-módosítások többségének, melyeket az EU 2010-ben tervez bevezetni az abroncsgyártás területén.

A kormány az új helyzetben arra törekszik, hogy megfelelő helyet találjon Magyarországon, ahol befogadnak egy 900 új munkahelyet teremtő, 200 millió eurós, zöldemzős beruházást, de – mint mondta – kemény tárgyalásokra számít azután, hogy az Apollo Tyres vezetői azzal indokolták döntésüket, nem mennek oda, ahol nem szívesen látják őket – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A szóvivő szerint “a gyöngyösi Fidesz viselkedése elrettentő példa, hiszen Magyarország egyszer már győzött, de most újra meg kell mérkőznie például Szlovákiával és Lengyelországgal”.

A FigyelőNet korábban részletesen beszámolt a beruházás körüli politikai csatákról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik