Üzleti tippek

Nőtt a Danubius profitja

A Danubius Hotels Nyrt. az év első felében 22,01 milliárd forint árbevételt és 712 millió forint adózott nyereséget ért el - jelentette a szállodatársaság a nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben pénteken.

Az árbevétel az előző év első feléhez képest egy százalékkal emelkedett, miközben a profit 13 százalékkal nőtt.
A Danubius üzemi szinten 654 millió forint veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 814 millió forint nyereséggel. A második félévben az üzemi szintű vesztséget 1,451 milliárd forint pénzügyi nyereség ellensúlyozta. Ehhez hozzájárult 2,16 milliárd forint devizaárfolyam-nyereség, aminek döntő része nem realizált profit – jegyzi meg a gyorsjelentés.

A társaság hozzáteszi, hogy az erős forintnak várhatóan a harmadik negyedévben lesz jelentős hatása az árbevételre, a második negyedévben még nem volt. Csak a második negyedévben a bevételek egy százalékkal 12,852 milliárd forintra mérséklődtek. Üzemi szinten viszont a nyereség 897 millió forint volt, míg egy évvel korábban 1,9 milliárd forintot tett ki. A második félévi árbevétel csökkenése főkét a cseh és a szlovák korona forinttal szembeni erősödésének tulajdonítható – áll a jelentésben.

Veszteséges magyar, nyereséges cseh szállodák

A magyarországi szállodák bevétele az előző év hasonló időszakához képest a félév során öt százalékkal 13,92 milliárd forintra esett vissza, és az üzemi szintű veszteség elérte a 609 millió forintot. Egy évvel korábban ezen a soron még 532 millió forint nyereség volt. A magyar szegmens adózás előtti nyeresége a bázisban elkönyvelt 538 millió forinttal szemben 227 millió forint volt az első félévben. Magyarországon a beruházások és fejlesztések értéke elérte az 1,183 milliárd forintot, dupláját az előző évinek.

A csehországi szegmens árbevétele 18 százalékos éves növekedéssel 3,24 milliárd forint volt, ugyanakkor az üzemi szintű nyereség 269 millió forintról 53 millióra csökkent, míg az adózás előtti nyereség 87 millió forintról 247 millió forintra nőtt. Csehországban a társaság 225 millió értékű beruházást és fejlesztést hajtott végre, míg egy évvel korábban erre a célra 648 millió forintot fordított.

Szlovákiában a bevételek elérték a 4,25 milliárd forintot, 11 százalékkal többet a bázisnál. Az üzemi szintű veszteség 58 millió forintról 167 millióra nőtt. Adózás előtt a profit 178 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 85 millió forintos veszteséggel. Szlovákiában a beruházásra az előző évi 487 millióval szemben az idén az első félévben a Danubius 252 millió forint költött.

A romániai szállodai bevételek 10 százalékkal 609 millió forintra emelkedtek. Az üzemi szintű nyereség kétmillió forinttal 69 millióra csökkent, és az adózás előtti profit is mérséklődött: 90 millió forintról 60 millióra. Romániában a beruházások értéke 227 millió forint volt, míg egy évvel korában 135 millió forint.

Nőtt a saját tőke

A Danubius konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén, június 30-án 87,83 milliárd forintot tett ki, három százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A 8,285 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 7 százalékos éves növekedéssel elérte az 52,426 milliárd forintot. A Danubius Nyrt.-nek június végén 17,65 milliárd forint hosszú lejáratú hitele volt.

A Danubius részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában lehet kereskedni. A papír a csütörtöki kereskedést – mindössze 25 millió forintos forgalomban – 6.145 forinton, az előző napinál 45 forinttal drágábban zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 10.000, a legalacsonyabb 5.720 forint volt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.