Üzleti tippek

Libamájügynököket toboroz a Jobbik

Egy európai állatvédő szervezet bojkottra szólította a nemzetközi láncokat a legnagyobb magyarországi libamájexportőr és vágóhíd-üzemeltető Hungerit ellen. A vád: az állatok a tömés közben szenvednek. A következmény: több ezer munkanélküli a térségben. A Jobbik aktivistái radikális ellenlépést terveznek, már toborozzák beépített ügynökeiket.

A liba és kacsafeldolgozással foglalkozó szentesi Hungerit már szeptembertől megválik 200 alkalmazottjától. „Nemcsak a libamájjal támadnak a zöldek, de minden termékünk ellen kampányolnak, ezért néhány éven belül az egész cég csődbe mehet, ami további 1500 ember megélhetését veszélyezteti csak a feldolgozói oldalon.

A mostani elbocsátásoknál is megszűnt még további 400-500 alkalmi tömő munkája, ha folytatódik az üldözés, az egész térség komoly gondba kerül, mert nincs más munkalehetőség” – panaszkodott az FN-nek Magyar József, a cég tulajdonos-ügyvezetője és hozzátette, hogy a forint folyamatos erősödésével és a takarmányárak emelkedésével sem tudnak lépést tartani, és ezt a helyzetet tetézte az állatvédők akciója.

A Négy Mancs egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet (tagjaik Angliától, Hollandián és Németországon át Bulgáriáig, jó néhány európai országban tevékenykednek). Nemrég felszólították a vásárlókat, hogy ne vegyenek mesterségesen hizlalt állatokból készült termékeket, és szeretnék betiltatni a kényszertömés magyarországi módszerét. Honlapjukon videókkal mutatják be a tömés metódusát, ahol egy 50 centis fémcsövet tolnak le a szárnyasok torkán.

A vágóhidas tagad

„Ez a módszer egyáltalán nem jellemző a magyarországi állattartásra: a nyelőcsövükhöz igazodó 18-30 centis gumicsövekkel tömik a nagy üzemekben és a kistenyésztőknél is az állatokat. A nagyobb hangárokban légkondicionált terekben nőnek fel a libák és a kacsák, a tenyésztőnek is az érdeke, hogy kevés állat pusztuljon el és egészségesek legyenek a madarak.

Libamájügynököket toboroz a Jobbik 1

A Mancs szerint a naponta többször megtömött állatok sokat szenvednek attól is, hogy májukat abnormális méretűre növesztik. A szervezet – és európai társa, a Vier Pfoten – Angliában és Németországban már megállapodott a REWE, Tengelmann, Familia, Coop és információink szerint a Spar élelmiszer láncokkal, hogy utasítsák el az olyan termékek befogadását, amelyeket erőszakkal hizlalt szárnyasokból készítettek (ellenkező esetben demonstrációkat és lejárató kampányokat helyeztek kilátásba).

Tovább akarják vinni az ügyet

A szervezet szeretné kiterjeszteni akcióját a Tescóra is. Magyarországon egyelőre még nem tárgyalnak a cégek helyi beszerzési vezetőivel, a Hungerit számára azonban így is végzetes a helyzet, mivel a termelés 60 százaléka exportra megy.

Magyarországon egyébként jelenleg 4 nagyobb baromfivágóhíd működik, több mint 4000 dolgozóval. Összesen 3 millió állatot vágnak le évente, és 2000 tonna májat exportálnak, többnyire Franciaországba, Japánba és Belgiumba. Szintén nagy felvevőpiacnak számít Németország, Ausztria és Olaszország. A Mancs egy fekete listát is közzétett, amelyen a liba és kacsaüzletben érintett cégeket sorolták fel.

Sok céget vádolnak

Ezen olyanok is szerepelnek, mint a Kiskunkhalasi Baromfifeldolgozó, vagy a FOBU Kft., de a vágóhidak mellett a húsnagykereket és a forgalmazókat is célba vették: Kaiser-Food és Pick Szeged (az aktivisták szerint az a bűnük, hogy logójukat adják a májhoz). A szervezet a honlapjára egy térképet is felrakott.

Pirossal ahol nincs tiltva Forrás: Négy Mancs

Pirossal ahol nincs tiltva Forrás: Négy Mancs

Az európai országok többségében betiltották a tömést, (Svédországtól Olaszországig) de ezek elhanyagolható tenyésztők. A legnagyobb előállító Franciaországban (a pástétomoknak több száz éves hagyománya van) a nemzeti különlegességnek számító terméket és az ahhoz kapcsolódó eljárásokat törvénnyel védik és Spanyolországban is szabadon lehet tömni (erről az országról semmilyen információ nem szerepel a térképen).

A Jobbik segédkezik

„Ezek a nemzetközi állatvédők külföldi érdekeket és cégcsoportokat képviselnek” – vádaskodott az FN-nek Gajdos Attila, a Jobbik magát Zöld Válasznak nevező akciócsoportja nevében, amely „nemzeti és radikális, környezet- és fogyasztóvédőnek” titulálja magát. Megkeresésünkre semmilyen bizonyítékot nem tudtak mondani erre az állításra. A Négy Mancs azzal védekezik, hogy pártatlanul, minden tenyésztő országot és érdekcsoportot támadnak.

Érdekes azonban, hogy a honlapon szereplő lakossági felhívásban Franciaország és Magyarország mellett, az üzletben szintén érdekelt Spanyolországot nem említik és a nemrég csatlakozott Bulgária is csak az itthoni lakossági felhívásban szerepel (Szófiában nem kampányolnak a tenyésztők, a vágóhidak, a feldolgozók és a forgalomba hozók ellen).

„Szerencsére nem vagyunk egyedül programjainkkal, a PETA-nak és más szervezeteknek is vannak hasonló programjaik” – mondta el az FN-nek Gergely Zsófia, a Négy Mancs munkatársa. A Hungerit mindenesetre, több másik magyarországi érdekelttel együtt, a jogi választ keresi.

Jön a bojkott

Ennél is radikálisabb lépésekre készül a Magyar Gárdával felvértezett Jobbik akciócsoportja. „Lengyelországban és Franciaországban teljesen mindennaposak a gazdák és tenyésztők demonstrációi” – mondta el az FN-nek Gajdos, aki szintén szarvasi állattenyésztő, és ezért különösen érzékenyen érinti a kérdés.

A Zöld Válasz a dinnyésekhez hasonlóan helyi akciókat tervez, ha az áruházláncok kitiltják a magyar májat. Megállítják majd a kamionokat és felvonulnak a bejáratoknál, ha kell. A szervezet már toborozza az áruházláncoknál azokat a belső embereket, akik információkkal segítik őket a májháborúban.

Sokkoló videók a tömésről: http://www.stopgavage.com/en/videos.php

Ajánlott videó

Olvasói sztorik