Üzleti tippek

Libamájügynököket toboroz a Jobbik

admin
admin

2008. 08. 13. 06:30

Egy európai állatvédő szervezet bojkottra szólította a nemzetközi láncokat a legnagyobb magyarországi libamájexportőr és vágóhíd-üzemeltető Hungerit ellen. A vád: az állatok a tömés közben szenvednek. A következmény: több ezer munkanélküli a térségben. A Jobbik aktivistái radikális ellenlépést terveznek, már toborozzák beépített ügynökeiket.

A liba és kacsafeldolgozással foglalkozó szentesi Hungerit már szeptembertől megválik 200 alkalmazottjától. „Nemcsak a libamájjal támadnak a zöldek, de minden termékünk ellen kampányolnak, ezért néhány éven belül az egész cég csődbe mehet, ami további 1500 ember megélhetését veszélyezteti csak a feldolgozói oldalon.

A mostani elbocsátásoknál is megszűnt még további 400-500 alkalmi tömő munkája, ha folytatódik az üldözés, az egész térség komoly gondba kerül, mert nincs más munkalehetőség” – panaszkodott az FN-nek Magyar József, a cég tulajdonos-ügyvezetője és hozzátette, hogy a forint folyamatos erősödésével és a takarmányárak emelkedésével sem tudnak lépést tartani, és ezt a helyzetet tetézte az állatvédők akciója.

A Négy Mancs egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet (tagjaik Angliától, Hollandián és Németországon át Bulgáriáig, jó néhány európai országban tevékenykednek). Nemrég felszólították a vásárlókat, hogy ne vegyenek mesterségesen hizlalt állatokból készült termékeket, és szeretnék betiltatni a kényszertömés magyarországi módszerét. Honlapjukon videókkal mutatják be a tömés metódusát, ahol egy 50 centis fémcsövet tolnak le a szárnyasok torkán.

A vágóhidas tagad

„Ez a módszer egyáltalán nem jellemző a magyarországi állattartásra: a nyelőcsövükhöz igazodó 18-30 centis gumicsövekkel tömik a nagy üzemekben és a kistenyésztőknél is az állatokat. A nagyobb hangárokban légkondicionált terekben nőnek fel a libák és a kacsák, a tenyésztőnek is az érdeke, hogy kevés állat pusztuljon el és egészségesek legyenek a madarak.

A Mancs szerint a naponta többször megtömött állatok sokat szenvednek attól is, hogy májukat abnormális méretűre növesztik. A szervezet – és európai társa, a Vier Pfoten – Angliában és Németországban már megállapodott a REWE, Tengelmann, Familia, Coop és információink szerint a Spar élelmiszer láncokkal, hogy utasítsák el az olyan termékek befogadását, amelyeket erőszakkal hizlalt szárnyasokból készítettek (ellenkező esetben demonstrációkat és lejárató kampányokat helyeztek kilátásba).

Tovább akarják vinni az ügyet

A szervezet szeretné kiterjeszteni akcióját a Tescóra is. Magyarországon egyelőre még nem tárgyalnak a cégek helyi beszerzési vezetőivel, a Hungerit számára azonban így is végzetes a helyzet, mivel a termelés 60 százaléka exportra megy.

Magyarországon egyébként jelenleg 4 nagyobb baromfivágóhíd működik, több mint 4000 dolgozóval. Összesen 3 millió állatot vágnak le évente, és 2000 tonna májat exportálnak, többnyire Franciaországba, Japánba és Belgiumba. Szintén nagy felvevőpiacnak számít Németország, Ausztria és Olaszország. A Mancs egy fekete listát is közzétett, amelyen a liba és kacsaüzletben érintett cégeket sorolták fel.

Sok céget vádolnak

Ezen olyanok is szerepelnek, mint a Kiskunkhalasi Baromfifeldolgozó, vagy a FOBU Kft., de a vágóhidak mellett a húsnagykereket és a forgalmazókat is célba vették: Kaiser-Food és Pick Szeged (az aktivisták szerint az a bűnük, hogy logójukat adják a májhoz). A szervezet a honlapjára egy térképet is felrakott.

Pirossal ahol nincs tiltva Forrás: Négy Mancs

Pirossal ahol nincs tiltva Forrás: Négy Mancs

Az európai országok többségében betiltották a tömést, (Svédországtól Olaszországig) de ezek elhanyagolható tenyésztők. A legnagyobb előállító Franciaországban (a pástétomoknak több száz éves hagyománya van) a nemzeti különlegességnek számító terméket és az ahhoz kapcsolódó eljárásokat törvénnyel védik és Spanyolországban is szabadon lehet tömni (erről az országról semmilyen információ nem szerepel a térképen).

A Jobbik segédkezik

„Ezek a nemzetközi állatvédők külföldi érdekeket és cégcsoportokat képviselnek” – vádaskodott az FN-nek Gajdos Attila, a Jobbik magát Zöld Válasznak nevező akciócsoportja nevében, amely „nemzeti és radikális, környezet- és fogyasztóvédőnek” titulálja magát. Megkeresésünkre semmilyen bizonyítékot nem tudtak mondani erre az állításra. A Négy Mancs azzal védekezik, hogy pártatlanul, minden tenyésztő országot és érdekcsoportot támadnak.

Érdekes azonban, hogy a honlapon szereplő lakossági felhívásban Franciaország és Magyarország mellett, az üzletben szintén érdekelt Spanyolországot nem említik és a nemrég csatlakozott Bulgária is csak az itthoni lakossági felhívásban szerepel (Szófiában nem kampányolnak a tenyésztők, a vágóhidak, a feldolgozók és a forgalomba hozók ellen).

„Szerencsére nem vagyunk egyedül programjainkkal, a PETA-nak és más szervezeteknek is vannak hasonló programjaik” – mondta el az FN-nek Gergely Zsófia, a Négy Mancs munkatársa. A Hungerit mindenesetre, több másik magyarországi érdekelttel együtt, a jogi választ keresi.

Jön a bojkott

Ennél is radikálisabb lépésekre készül a Magyar Gárdával felvértezett Jobbik akciócsoportja. „Lengyelországban és Franciaországban teljesen mindennaposak a gazdák és tenyésztők demonstrációi” – mondta el az FN-nek Gajdos, aki szintén szarvasi állattenyésztő, és ezért különösen érzékenyen érinti a kérdés.

A Zöld Válasz a dinnyésekhez hasonlóan helyi akciókat tervez, ha az áruházláncok kitiltják a magyar májat. Megállítják majd a kamionokat és felvonulnak a bejáratoknál, ha kell. A szervezet már toborozza az áruházláncoknál azokat a belső embereket, akik információkkal segítik őket a májháborúban.

Sokkoló videók a tömésről: http://www.stopgavage.com/en/videos.php

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.