Üzleti tippek

Az adótanácsadók 20 százalékos szja kulcsot ajánlanak

Egységes 20 százalékos szja kulcsot és emellett, 15 millió forint feletti jövedelem esetében egy 30 százalékos kulcs bevezetését javasolják adószakértők. A javaslat szerint megszűnne a bevételen alapuló jövedelem átalány, ilyen például az ekho, valamint a minimálbér adómentessége, a munkáltatói tb-járulékot pedig 10 százalékponttal csökkentenék.

A kedden Budapesten ismertetett szakértői anyagot a Deloitte Magyarország, az Ernst and Young és a KPMG állította össze. A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága.

Az áfa 23 százalékra történő emelését, a különadó eltörlését, az értékalapú ingatlanadó bevezetését, második hullámban, az önkormányzati reformmal együtt az iparűzési adó megszüntetését, illetve az osztalékadó 20 százalékra történő csökkentését is javasoljáka szakemberek. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy az intézkedések a bevezetésüket követő első évben már 1 százalékponttal, akár 4,5 százalékra növelhetnék a GDP bővülési ütemét, nem veszélyeztetve a dezinflációt; a foglalkoztatottságot pedig fél százalékkal javíthatják a bevezetés és újabb féllel a következő évben.

László Csaba a KPMG partnere ismertette: a javaslat 1000-1100 milliárd forintos költségvetési hatása miatt a lépéseket nem egyszerre, hanem több év alatt javasolják megvalósítani. A konvergenciapályát nem veszélyeztetve és az államháztartási hiányt nem növelve – tette hozzá, megemlítve, hogy ellentételezésként költségvetési kiadáscsökkentésre is szükség van. Példaként említette az adójóváírás megszüntetését, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás megemelését 8000 forintra, és a munkavállalói járulékplafont 15 millió forintra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik