Üzleti tippek

Még nem döntött magyar munkásairól a GE

A döntés még nem született meg, egyelőre vizsgálja a General Electric (GE), hogy a világszerte 50 ezer embert foglalkoztató, több mint 13 milliárd dolláros éves forgalmú Consumer and Industrial üzletágat önálló cégbe szervezi-e - közölte a GE közép-európai kommunikációs vezetője.

Szabó Eszter arról adott tájékoztatást, hogy a kiszervezés Magyarországon 10 ezer embert érintene, “akik lehet, hogy ha az önálló cégbe való szervezés megvalósul, akkor annak az új cégnek a munkatársai lesznek a jövőben, ami a GE részvényesek tulajdonában lesz”. Hozzátette, hogy Magyarországon további 5 ezer munkatársa van a cégnek, ők változatlanul a GE üzletágainál dolgoznak majd a jövőben is.

A társaság közleménye szerint július 10-én jelentette be a GE, hogy a kiszervezés “a GE Hungary Zrt. részét képező budapesti székhelyű Consumer and Industrial európai, közel-keleti és afrikai részlegét is érintené”. Az üzletág Ligthing divíziója nyolc gyárat működtet az országban, kettőt Budapesten, egy-egy gyáregységet pedig Győrött, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Vácott és Zalaegerszegen. Az Industrial divízió egy gyárat üzemeltet Ózdon, továbbá Magyarországon működik a Lighting kutató-fejlesztő központja is.

Már árulják?

Az MTI pénteki információja szerint a cégcsoport a háztartási gépek, ipari felhasználású elektronikák és a fényforrás gyártásának kiszervezéséről döntött, ennek lebonyolításával a Goldman and Sachs bankházat bízta meg.

A GE Consumer and Industrial kommunikációs osztálya korábban többszöri megkeresésre is elérhetetlennek bizonyult, a cég sem telefonon, sem e-mailben nem adott választ azokra az értesülésekre sem, amelyek szerint a nagykanizsai fényforrásgyárban az elmúlt hónapokban 10-15 százalékos létszámleépítést hajtott végre.

Négyszázzal kevesebben

A GE Lighting fényforrásgyárában a zalai városban nemrég még mintegy 3 ezer állandó dolgozót foglalkoztattak, további 600-at pedig kölcsönzött munkaerőként. Az utóbbiak közül mintegy 400-at már nem vesz igénybe a nagykanizsai gyár, az állandó foglalkoztatottak létszámát pedig főként nyugdíjazásokkal csökkentették néhány százalékkal.

A gyárral kapcsolatos elképzelésekről a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: az üzletág leválásáról döntött a GE, hozzátéve, hogy a szakszervezetek és az üzemi tanács számára adott tájékoztatás szerint ez a folyamat legalább egy évet vesz igénybe.

Világítani mindig kell

Hederics István a nagykanizsai dolgozók körében már tapasztalható, az esetleges megszűnésre vonatkozó aggodalmakra válaszul elmondta: ennek nincs reális veszélye, hiszen “világítani mindig kell”. Garanciát jelenthet a dolgozók számára az is, hogy a kollektív szerződés 2011 végéig él.

Nagykanizsán a termelés legnagyobb része hosszú évek óta a hagyományos izzók gyártása, de autólámpákat és – mind nagyobb mennyiségben – kompakt fénycsöveket is készítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik