Üzleti tippek

A fogyasztóvédők is félnek a maffia éttermeitől

Egy Dohány utcai klubban több mint 400 ezer forintot akartak kifizettetni három turistával néhány italért. A csaló vendéglátós helyek többsége a szervezett bűnözés kezében van, ezért a civilek félnek vizsgálódni. Az amerikai nagykövetség listája árulkodó. Kisebb átverésekkel azonban sajnos sok helyen találkoznak a vendégek.

„Amikor egy belvárosi szórakozóhelyen a barátommal ugyanazokat az italokat ittuk, neki 20 százalékkal többet kellett fizetnie a távozáskor, pusztán azért, mert rólam tudták hogy helyi vagyok” – panaszkodott az FN-nek egy fiatal ír cégvezető, aki egy éve dolgozik Magyarországon.

Az itt élő külföldiek többsége találkozott már azzal, hogy az étlapon más árak szerepelnek, mint a számlán, vagy éppen 1-2 üveg borral többet próbálnak meg lenyeletni velük fizetéskor. Írországban egyébként az éttermek mellett a szórakozóhelyeken és bároknál is, tehát minden vendéglátóipari helyen kötelező kifüggeszteni az árakat a bejáratnál.

A fogyasztóvédők is félnek a maffia éttermeitől 1

Az esetek többsége kisebb vétség, gyakran csak pár ezer forinttal akarják átverni a turistákat. Ráfáznak a kínai vagy koreai vendégekkel a simlis pincérek, mert az avatatlan szemek összetéveszthetik őket a jómódú és gyakran naiv japánokkal.

Nem minden külföldit lehet átverni

A koreaiak például mindig tételesen átnéznek mindent (egyébként borravalót is csak akkor adnak, ha az külön fel van tűntetve az étlapon), a keleti ország kereskedelmi irodájának magyar munkatársai szerint általános vélemény az ide látogató diplomaták és üzletemberek körében, hogy Magyarországon az éttermek jó része átveri a külföldieket.
Az Amerikai Nagykövetség (és a külügyminisztérium) honlapján évente frissíti fekete listáját, amely a renitens szórakozó- és vendéglátóhelyeket tartalmazza, a legfrissebb anyagban hét éjszakai nightclub szerepel. Négy ötödik kerületi hely került fel a listára, de a második és a hatodik mellett, a nyolcadik kerületben is vertek át amerikai turistákat.

Lejáratja Magyarországot a Szigeten a brit követség

A listák mellet a britek szórólapoznak (úgyneveztt információs kiadványok), igaz a zsebtolvajok ellen. A Sziget Fesztiválon terjesztik majd azokat a figyelmeztető anyagokat, amelyek Budapestet úgy mutatják, mint ahol ‘jellemző a zsebtolvajlás és más utcai bűncselekmény, különösen a forgalmas csomópontokban’.

„Nem akarjuk negatív színben feltűntetni Magyarországot, de kötölességünk tájékoztatni állampolgárainkat a veszélyekről” – mondta el az FN-nek Greg Dorey, a szigetország magyarországi nagykövete és hozzátette, hogy jelentős számú panaszos telefont kapnak minden évben, amelyekben állampolgáraik az utcai bűnözésről számolnak be.

A magántaxisokkal vigyázni kell

A figyelmeztető felhívásban a taxisokat is megemlítik az amerikaiak, de az FN által megkérdezett Magyarországon élő külföldiek szerint is még mindig rendszeres, hogy többet kérnek a fuvarért. Érdekes, hogy sem az amerikai, sem a francia követség nem segít a turistáknak, a taxitársaságok neveivel és logóival, ugyanis ezek sofőrjei a magántaxisokkal szemben nem tudnak többet kérni a központi nyilvántartás miatt.

A figyelmeztetések ellenére azonban a legtöbb ide látogató turista nem tesz feljelentést, különösen ha a zavarosban halászik (nem véletlen, hogy az amerikaiak listáján szereplő helyek többsége nightclub). A napokban történt Dohány utcai esetben viszont úgy tűnik, hogy a három turista végigviszi az ügyet.

Terror a Dohány utcában

Nem kevesebb, mint 400 ezer forintot akartak kérni négy sörért és néhány pohár borért egy étteremmel együtt üzemelő –egyébként a magyarok körében elég rossz hírű – szórakozóhelyen, augusztus másodikán. Miután nem akarták kifizetni az irdatlan összeget, a marcona őrök nem engedték el a rettegő külföldieket.

A sértettek közül kettőt az egyik pincér arra utasított, hogy kollégái kíséretében egy közeli automatából vegye ki a pénzt, majd miután megkapták a százezreket, a három külföldi férfit elengedték. A rendőrség emberrablás vádjával indított eljárást az alkalmazottak ellen, mert nem engedték el a vendégeket.

„Ez a mostani eset legalább rávilágít arra, hogy komolyabban kellene venni az alkalmazottak egyéni felelősségét” – mondta el az FN-nek Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az érdekképviselet szerint csak akkor lehet megtisztítani a magyar piacot, ha jobban büntetik az alkalmazottakat, mert sok esetben –különösen a kisebb vétségeknél- miután az éttermek bezárnak, az alkalmazottak mennek tovább garázdálkodni.

A bűnösök továbbálltak

Egy belvárosi étteremnél például még öt éve verték át a betérőket több mint egymillió forinttal, a helyet azóta bezárták, de ugyanazok az alkalmazottak ügyködtek egy tavalyi esetnél is. A testület kötelezővé tenné az erkölcsi bizonyítványt, az új alkalmazottak felvételekor.

A fogyasztóvédők is félnek a maffia éttermeitől 1

„Az etikai szabályok semmit sem érnek, ha azokat nem tartják be, nevetséges a vendégkönyv rendszere is” – értékelte az ellenőrzés néhány eszközét Háber és hozzátette, hogy akkor működne igazán hatékonyan a rendszer, ha a sértetteknek lenne lehetőségük telefonálni az éttermekből a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, amikor valami problémájuk adódik.

A Magyar Turisztikai Hivatal egyébként működtet egy 24 órás bejelentő rendszert –úgynevezett ’kontakt centert’-, (a követségek honlapjain a 438-8080 –as szám található).
„Minden Magyarországra beérkező turista szöveges üzenetben megkapja ezt a számot” – mondta el az FN-nek a hivatal elnöke.

Félnek a maffiózóktól

„Az idén eddig csak 4-5 hasonló bejelentés érkezett be hozzánk” – tudtuk meg Kathy Atilától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjétől. Az esetek jó részénél azonban szinte lehetetlen utólag bizonyítani a bűncselekményt a szakértők véleménye szerint sokkal több vizsgálatra és próbaétkezésre lenne szükség. Az állami fogyasztóvédelmi szervek azonban folyamatosan létszámhiánnyal küzdenek, -a pest megyei régióban például csak 20 ellenőr van-, a civilek pedig egyszerűen nem mernek szembeszállni az éjszakai élettel.

„Ezek a helyek szinte kivétel nélkül bűnözői központok, nem lehet elvárni a civilektől, hogy részt vegyenek ezekben az akciókban” – panaszkodott Garai István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vezetője. A Dohány utcai éttermesek dühösek és félnek. „Mindenki tudja, hogy melyik maffiakörhöz tartozik az a hely, csodálkoznék, ha történne felelősségre vonás” – mondta el az FN helyszíni tudósítójának az egyik ottani vendéglátós és hozzátette, hogy a hír nagyon rosszat fog tenni az egész környék forgalmának.

Az ellenőrök azonban néha szigorúan lecsapnak. Nemrég például egy hatodik kerületi szórakozóhelyet bírságoltak meg két és fél millió forintra, mert túlszámlázták az italokat. Évente 20 próbaellenőrzést tart a hatóság, az álruhás fogyasztóvédők külföldieknek álcázzák magukat, a nightcluboknál általában civil ruhás rendőrök is elkisérik őket a biztonság kedvéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik