Üzleti tippek

Több helyen lesz mobil-internet

admin

2008. 08. 08. 21:06

A mobiltelefon hálózatok üzemeltetőinek 34 százalékkal kevesebb díjat kell fizetniük a harmadik negyedévtől a frekvencia-lekötés és használat után egy pénteken megjelent rendelet szerint; ennek köszönhetően a szolgáltatók várhatóan bővítik kapacitásaikat, elsősorban az eddig gazdaságosan le nem fedhető területeken.

A díj mértéke nagymértékben függ a szolgáltatók által telepített bázisállomások számától, amely meghatározza a szélessávú mobil-internet eléréssel lefedett területek méretét.

Ösztönzik a lefedettséget

A lefedettség növelés elsősorban az elmaradott térségek mobil internet-ellátása szempontjából nagyon fontos, hiszen azokon a területeken, ahol a szolgáltatói bevételek megfelelő alapot nyújtanak a fejlesztésekhez eddig sem okozott gondot a mobil-internet használat – jegyzi meg a minisztérium.

Hozzáteszik, hogy a mobil-internet elérés tekintetében elmaradott térségek a vezetékes internet-elérés szempontjából sincsenek jó helyzetben, több száz településen még mindig nincs mód szélessávú internet kapcsolat létesítésére sem – jegyzik meg.

A díjcsökkentéstől ezért azt várja a tárca, hogy ösztönzi a szélessávú fejlesztéseket, a mobil szélessáv elterjesztését, és a mielőbbi országos lefedettség elérését.

Több kellene?

A Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző szerint az intézkedés jó irányba mutat, de a cég további lépéseket tartana szükségesnek ahhoz, hogy Magyarországon is minél szélesebb kör részesülhessen a mobilinternet nyújtotta előnyökből. Ennek érdekében a Pannon továbbra is folytatja hálózatának korábban megkezdett, dinamikus bővítését – olvasható közleményében.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozza: a díjcsökkentés nem a teljes frekvencia-díjra, hanem csupán a harmadik generációs – a mobilinternetezést lehetővé tévő – UMTS állomások díjaira vonatkozik.

A csökkenés a teljes frekvencia-díjra vetítve hozzávetőlegesen mindössze 5 százalékot jelent, amely a szolgáltatók által a koncessziós szerződésben vállalt, a frekvencia lekötésért és használatért fizetendő díj növekedésének harmadát sem éri el. Így e csökkenés mellett is tovább nőnek az egyébként az Európai Unióban a legmagasabbak közé számító magyar frekvencia-díjak – mutat rá Drozdy Győző.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.