Üzleti tippek

Lendületet vehet a távközlési verseny

Több mint húsz százalékkal csökkennek a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók referencia-összekapcsolási díjai, így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi árai is - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pénteken.

Az új nagykereskedelmi díjakat visszamenőleg, 2008. május 1-jétől kell alkalmazni. Legutóbb 2005-ben csökkentek a vezetékes összekapcsolási díjak.

Az NHH tanácsának legfrissebb határozatai nyomán a Magyar Telekom hálózatában a hívásvégződtetés és hívásindítás díjai az uniós átlag alá csökkennek, a kisebb szolgáltatók díjai pedig közelítenek ezekhez.

A legnagyobb magyarországi vezetékes szolgáltató hálózatában, csúcsidőben a híváskezdeményezés nagykereskedelmi ára 1,38 forintra csökken. A díj 2002-ben percenként még 7,44 forintba került, majd négy lépésben, 2005 őszétől 2,08 forintra csökkent. Ugyanitt a hívásvégződtetés nagykereskedelmi ára percenként 1,38 forint lesz. A tarifa 2002-ben még percenként 7,07 forint volt, majd szintén négy lépésben 2005 őszére 1,79 forintra csökkent.

Az NHH közleménye szerint a hívásindítási és hívásvégződtetési forgalmi díjak, valamint a számhordozás és a szolgáltató előválasztás szempontjából kiemelkedően fontos egyszeri díjak mérséklése újabb lehetőséget kínál a szolgáltatóknak, hogy csökkentsék kiskereskedelmi tarifáikat, növeli a hangpiaci versenyt, és új lendületet adhat a számhordozhatóságnak és a közvetítőválasztásra épülő szolgáltatásoknak.

A versenyélénkítés érdekében az NHH Tanácsa még 2007-ben kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat (Emitel, Invitel, Hungarotel, Magyar Telekom, Monortel), hogy jóváhagyásra nyújtsák be a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó referencia-összekapcsolási nagykereskedelmi ajánlataikat. Miután ez megtörtént, a tanács júniusban közzétette új határozattervezeteit, amelyekben jelezte, hogy a vezetékes forgalmi díjakat és az egyszeri tételeket is jelentősen, esetenként akár 40-50 százalékkal csökkenti – emlékeztet a hatóság.

A tanács 2007-es határozata figyelembe vette a piaci folyamatokat, és már akkor kötelezte az egyesülés előtt álló szolgáltatókat (a Magyar Telekom és Emitel; valamint a Hungarotel és az Invitel), hogy az összeolvadások után új, immár egységes referencia-összekapcsolási ajánlatokat terjesszenek be. Ez megtörtént, jelenleg az ajánlatok értékelése zajlik, és az új piaci struktúrára reagáló határozatok megjelenése még az ősszel várható.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.