Üzleti tippek

Lendületet vehet a távközlési verseny

admin
admin

2008. 08. 08. 14:38

Több mint húsz százalékkal csökkennek a jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatók referencia-összekapcsolási díjai, így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi árai is - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pénteken.

Az új nagykereskedelmi díjakat visszamenőleg, 2008. május 1-jétől kell alkalmazni. Legutóbb 2005-ben csökkentek a vezetékes összekapcsolási díjak.

Az NHH tanácsának legfrissebb határozatai nyomán a Magyar Telekom hálózatában a hívásvégződtetés és hívásindítás díjai az uniós átlag alá csökkennek, a kisebb szolgáltatók díjai pedig közelítenek ezekhez.

A legnagyobb magyarországi vezetékes szolgáltató hálózatában, csúcsidőben a híváskezdeményezés nagykereskedelmi ára 1,38 forintra csökken. A díj 2002-ben percenként még 7,44 forintba került, majd négy lépésben, 2005 őszétől 2,08 forintra csökkent. Ugyanitt a hívásvégződtetés nagykereskedelmi ára percenként 1,38 forint lesz. A tarifa 2002-ben még percenként 7,07 forint volt, majd szintén négy lépésben 2005 őszére 1,79 forintra csökkent.

Az NHH közleménye szerint a hívásindítási és hívásvégződtetési forgalmi díjak, valamint a számhordozás és a szolgáltató előválasztás szempontjából kiemelkedően fontos egyszeri díjak mérséklése újabb lehetőséget kínál a szolgáltatóknak, hogy csökkentsék kiskereskedelmi tarifáikat, növeli a hangpiaci versenyt, és új lendületet adhat a számhordozhatóságnak és a közvetítőválasztásra épülő szolgáltatásoknak.

A versenyélénkítés érdekében az NHH Tanácsa még 2007-ben kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat (Emitel, Invitel, Hungarotel, Magyar Telekom, Monortel), hogy jóváhagyásra nyújtsák be a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó referencia-összekapcsolási nagykereskedelmi ajánlataikat. Miután ez megtörtént, a tanács júniusban közzétette új határozattervezeteit, amelyekben jelezte, hogy a vezetékes forgalmi díjakat és az egyszeri tételeket is jelentősen, esetenként akár 40-50 százalékkal csökkenti – emlékeztet a hatóság.

A tanács 2007-es határozata figyelembe vette a piaci folyamatokat, és már akkor kötelezte az egyesülés előtt álló szolgáltatókat (a Magyar Telekom és Emitel; valamint a Hungarotel és az Invitel), hogy az összeolvadások után új, immár egységes referencia-összekapcsolási ajánlatokat terjesszenek be. Ez megtörtént, jelenleg az ajánlatok értékelése zajlik, és az új piaci struktúrára reagáló határozatok megjelenése még az ősszel várható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.