Üzleti tippek

Kína és India gazdasága megelőzi az USA-t

A két ázsiai óriás a következő öt évben, a vállalati befektetések területén lehagyja a jelenleg vezető Egyesült Államokat. Ez derül ki a KPMG tanácsadó cég nemzetközi felméréséből, amelyben 300 multicég befektetési stratégiáját kérdezték meg.

A vállalatvezetőktől azt kérdezték, hogy hol terveznek befektetést az elkövetkező 12 hónapos és 5 éves időszakban, illetve hogy mely országokat látják ma, illetve melyeket várják 2013-14-re dominánsnak szektorukban. Az eredmények igazolják az évek óta emlegetett tézist, miszerint az ázsiai mega-országok és Brazília lekörözi a jelenleg vezető Egyesült Államokat és Japánt, úgy tűnik azonban nem gyengül majd Európa pozíciója. Az USA-tól, Japántól, Szingapúrtól és az Egyesült Arab Emírségektől és komoly tőkeáramlás mutatkozik Brazília, Oroszország, Kína és India irányáb (BRIC).

A megkérdezett vállalatok 24 százalékától várhat jelentős befektetést 2013-14-re Kína, ez jelentős növekedés az előző évi 17 százalékhoz képest. Oroszország idén 12 százalékkal, majd öt év múlva 19 százalékkal, Brazília pedig idén 10 százalékkal, majd öt év múlva pedig 14 százalékkal számolhat. India befektetésekből való részesedése számítások szerint 8 százalékról nem kevesebb, mint 18 százalékra bővül, ennek a motorja a termelési beruházás számottevő növekedése lesz.

Amerika lemarad

Csökken viszont az USA részesedése 4 százalékkal, 23 százalékra. Az Egyesült Államok tehát Kína mögé kerül. A KPMG várakozásai szerint elveszíti vezető szerepét a bányászat, az ipari termelés és az informatika-távközlés területén is, mindegyik szektorban Kínának adva át helyét.

A kelet-közép európai régió enyhén visszaszorulhat ebben a globális versenyben, mert a BRIC országok növekedési lehetőségeivel nehezen lehet versenyezni és még a legfejlettebb országok aránya is csökkenni fog” – mondta el László Csaba a cég vezető partnere és hozzátette, hogy nem lehet már számítani az olyan egyszeri tételekre, mint az uniós csatlakozástól remélt gazdasági növekedés. Az Európai Unió összsúlya viszont változatlan marad.

Rá kell kapcsolnunk!

Ezek a tényezők Magyarországot is érinteni fogják, ezért a versenyképesség javítását kell szem előtt tartania az országnak a KPMG szerint. Átrendezheti ezt a képet, ha a tartósan magas olajár, illetve a szállítási költségek miatt a fő piacokhoz való közelség fontossága ismételten megnövekszik. Az adótanácsadó szerint ez részben ellensúlyozhatja az olcsóbb munkaerő vagy például a lazább környezetvédelmi szabályozás hatásait.

Sue Bonney, a KPMG régiós adóügyi vezetője a felmérés ismertetésekor elmondta, hogy a vállalatvezetők már tervezik válaszukat a globális gazdasági hatalom egy ideje tartó eltolódására és hozzátette, hogy ez egy teljesen új globális gazdasági verseny hírnöke lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik