Üzleti tippek

Tovább idegesítheti az OMV a Molt

admin
admin

2008. 08. 07. 17:00

Bár a Mol megmenekült az OMV felvásárlásától, törhet még borsot az OMV a Mol menedzsmentjének orra alá. A "kölcsönadott", baráti kezekben pihenő Mol részvények egyelőre maradnak jelenlegi helyükön. A piac lassan megnyugodhat, rekord profitnövekedés várható erre a negyedévre.

Amíg az OMV kezében van a Mol részvényeinek 20 százaléka, addig maradnak a kölcsönadott részvények a jelenlegi helyükön – mondta a FigyelőNet érdeklődésére Vágó Attila, a Concorde Rt. elemzője. S egyelőre úgy tűnik, maradnak, ugyanis Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója. közölte, a Mol-ban meglévő 20,2 százalékos OMV érdekeltség fontos lehet a piac jövőbeli változásakor, majd az orosz, azerbajdzsáni és más termelők belépése függvényében dőlhet el, mit tesznek a Mol-papírokkal.

Nem valószínű az orosz vonal

A bejelentéssel az OMV meg akarta nyugtatni a piacot, akár azonnal túladna a pakettjén, ha kapna rá komoly ajánlatot – vélte Kuti Ákos, a Cashline elemzője. Egyáltalán nem egyszerű azonban ennyi részvényre vevőt találni, a piacra pedig nem lehet „ráborítani”, mert levinné az árfolyamot – tette hozzá.

Az elemző nem tartja valószínűnek az „orosz vonalat”, mivel a tíz százalékos szavazati korlát nem tudna diktálni a magát bevásárló cég. Kuti Ákos kollégájához hasonlóan úgy vélte: a kölcsönadott részvények maradnak a helyükön, amíg az OMV pakettjének sorsa nem dől el. Ez lehet akár egy hónap, két hónap, de lehet akár sokkal hosszabb idő is – vélte.

Értékes tulajdonrész

Szólnak érvek a pakett megtartása mellett, komoly értéke lehet a jövőben egy ekkora részesedésnek, ha újabb vásárló tűnne föl a láthatáron, legyen az ellenséges, vagy akár baráti – mondta a Concorde elemzője.

Az elemző szerint OMV a tízszázalékos szavazatkorlát miatt ugyan érdemileg továbbra sem képes beleszólni a cég irányításába, viszont képes nyomás, stressz alatt tartani a Mol menedzsmentjét (az OMV bejelentette: a Mol vezetését érintő pereket továbbra is folytatja).

Az elemzők egyaránt úgy vélték: a hamarosan megjelenő, rekord profitnövekedésről szóló gyorsjelentés – még ha ez jelentős részben egyszeri tételeknek tulajdonítható is – pozitív korrekciót hoz majd a Mol árfolyamában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.