Üzleti tippek

Hungarikumszüret kezdődik pénteken

Európában elsőként Magyarországon kezdődik idén a szüret. A kontinensen legkorábban érő, hungarikumnak számító Csabagyöngyét a Dél-Balatonon kezdik szüretelni pénteken.

Varga Bálint bortermelő elmondása szerint a Csabagyöngyéből úgynevezett nullaérlelésű bort készítenek, ami azt jelenti, hogy az erjedést követően néhány
napon belül, friss, eredeti állapotban palackozzák, így megőrzi az eredeti
szőlőízeket, illatokat. A Csabagyöngye idén szeptember elejére, még a szüret
ideje alatt a polcokra kerül, amelynek fogyasztását a bortermelő aperitifként,
salátákhoz, levesekhez, 14 fokra hűtve javasolja.

A 250 hektárnyi saját szőlőterülettel rendelkező és közel
ezer szőlőtermelő munkáját integráló Varga Pincészet adatai szerint: az utóbbi
két évben jelentősen, mintegy harminc százalékkal emelkedtek a szőlőárak, amit
a termelők folyamatosan növekvő költségei némiképp indokoltak is. A szőlő
kilónkénti felvásárlási ára fajtától függően 60 és 200 forint között mozgott.
Idén azonban 15-30 százalékos árcsökkenés várható. Ennek egyik oka, hogy nagy
mennyiségű termésre számítanak idén a gazdák.

Ugyanakkor az árcsökkenésnek más okai is vannak: az alapanyag ára olyan
magasságba emelkedett, ami a kereskedelmi tömegtermelés területén már
versenyképtelenné teszi a magyar borokat. Ez eredményezte egyrészt a magyar
export csökkenését, másrészt az import növekedését. A kedvezőtlen folyamatokat
tovább erősítette az amúgy is erős tartományban lévő forint további jelentős
erősödése.

Mindezek alapján a pincészetek a korábbi éveknél lényegesen
nagyobb borkészlettel vágnak neki a szüretnek. Ez nyilvánvalóan csökkenti a
szőlő iránti keresletet, és ez várhatóan számottevően csökkenteni fogja az
elmúlt években kialakult magas felvásárlási árakat – olvasható a Varga Pincészet
szüreti előrejelzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik