Üzleti tippek

Az APEH szeme mindent lát

Az adóhatóság, akár az 1984 "Nagy Testvére", belelát valamennyiünk életébe, legalábbis vagyoni-pénzügyi értelemben. Zara László adótanácsadó szerint civil kontroll kellene, az APEH szerint viszont ez már megvalósult.

Civil kontroll kellene az APEH fölé, egy ellenőrző-tanácsadó testület – mondta a Figyelőnetnek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke. A testületet civilszervezetek, például kamarák képviselői alkotnák, a tagjait a miniszterelnök nevezné ki – fejtegette a már a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal vitáiban is hangoztatott elképzeléseit az adószakember.

Banktitok, korlátozottan

Az adóhatóság külön engedély nélkül lekérdezheti bárkinek a bankszámláját, információt kérhet utazási irodáktól. Ráadásul az így gyűjtött adatok alapján hozott határozatát bizonyítani sem kell, a bizonyítási teher megfordul – érvelt Zara László.

Sok ügyfelem meglepődik, hogy az adóhatóság megnézi a bankszámláit, nincs banktitok? – kérdezik. De van, csak az adóhatósági adatkikérésre nem vonatkozik – adja meg a választ nyilvánosan is az adószakértő.

Nem marad titokban az adóhivatal előtt az sem, ha valaki külföldre, illetve külföldön utalgat pénzeket, köszönhetően az APEH más országok adóhivatalaival való kapcsolatainak. Az adóhatóság „rálát” az ingatlan- és gépjárműnyilvántartásra, képes átlátni bárki teljes vagyoni és pénzügyi helyzetét.

Aki ellen adóhatósági vizsgálat indul, annak valóban lekérdezhetik a bankszámláját, s ehhez nincs szükség bírói engedélyre – erősítették meg az adószakértő szavait az adóhatóságnál.

Nem kell engedély

Az adóhatóság számos adatot automatikusan megkap a társhatóságoktól, például a vámhivataloktól. Az illetékhivatal immár az APEH része, így a hatóság azonnal értesül minden típusú vagyoni tranzakcióról – a hivatal korábban is megkapta automatikusan az adatokat. Az utazási irodáknak viszont nincs az APEH felé jelentési kötelezettségük, viszont – a hatóság konkrét kérésére – ki kell adniuk ügyfelük adatait csakúgy, mint bármely más vállalkozásnak. A hivatal valóban szabadon betekinthet a különböző vagyoni nyilvántartásokba.

Cáfolták ugyanakkor azokat a pletykákat, miszerint az adóhivatalnál figyelnék az iwiwet, avagy a pontgyűjtő akciók adataiból próbálnának következtetéseket levonni. Az adóhivatal illetékese ugyanakkor megjegyezte: az apróhirdetéseket viszont szokták figyelni, bár nem a vagyonosodási vizsgálatok kapcsán. Amely boltban például folyamatosan 90 százalékos engedményt hirdetnek, előfordulhat, kimennek megnézni, hogyan is oldható ez meg pénzügyileg.

Van civilekkel kapcsolat

A civil ellenőrzést illetően Zara László nyitott kapukat dönget, hiszen idén megkezdte működését az Adóügyi Tanácsadó Testület – mondták az adóhatóságnál. (Igaz, a testület nem kifejezetten az adószakértő elképzelései szerint működik: tagjait Veres János pénzügyminiszter jelölte ki, s általános adójogi kérdésekben hivatott segíteni a miniszter munkáját.)

Az APEH vezetői rendszeresen találkoznak az adószakértők érdekképviselőivel, akikkel jó a munkakapcsolat, s akik azonnal jelzik, ha az adóhivatal valamiben rossz gyakorlatot alkalmaz. Nem lehet tehát azt mondani, hogy az APEH civil kontroll nélkül működne – mondták az adóhivatalnál.

Érdekesség, hogy a „Nagy Testvér” népszerűtlen feladatai ellenére is viszonylag népszerű: az Üzlet és Siker tavalyi felmérése szerint az adóhivatallal elégedettebbek az emberek, mint a rendőrséggel vagy az egészségüggyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik