Üzleti tippek

Nem csak a CNN “kavar” a képekkel

Összeállításunkban a CNN keddi, hazánkat is érintő bakija után igyekszünk bemutatni hasonló botlásokat, melyek nyomán olykor milliókhoz jut el hitelesnek vélt, de téves információ, méghozzá a jó nevű Reuters, BBC vagy éppen CNN által.

A 2006-os, második libanoni háború idején Izrael több ízben rakétacsapást mért a fővárosra, Beirutra. Az izraeli légicsapások pusztítását ábrázolta kissé felnagyítva Adnán Háddzs libanoni fotós, aki majdnem tizenhárom évig dolgozott a Reutersnél, mint külsős fotóriporter.

Sok füst Beirut felett...

Sok füst Beirut felett…

A képen látható, egyébként valódi füstoszlopokat a fényképész utólag számítógéppel sűrűbbre és sötétebbre változtatta. A beavatkozás után sokkal nagyobb erejűnek tűnnek a robbanások, mint az eredeti képen. Háddzsnak nem ez volt az egyetlen feltupírozott képe.

...és egy kicsit kevesebb

…és egy kicsit kevesebb

Egy 2006. augusztus 2-ai képen egy izraeli F16-os által kilőtt rakéta robbanása mellé odamontírozott még kettőt, így azt a látszatot keltette, hogy a gép nem egy, hanem három rakétát lőtt ki a dél-libanoni Nabatije fölött, hatalmas pusztítást okozva a város épületeiben.

A Reuters hírügynökség ezután elnézést kért üzletfeleitől, akik megvásárolták a képeket, és megígérte, hogy a jövőben sokkal nagyobb odafigyeléssel vizsgálják meg a hozzájuk beérkező felvételeket.

Három az igazság?

Emlékezetesen nagyot szólt az a fotómanipuláció is, amely nemrégiben egy iráni rakétakísérlet kapcsán került a címlapokra. Ebben az esetben a képen a hírügynökségi fotó szerint négy iráni rakéta látható az ég felé menet. A valóság a képet közlő lapok számára sajnos az volt, hogy csak három volt a rakéták száma. A manipulált fotót persze addigra közölte a The Los Angeles Times, a The Financial Times, a BBC News, a MSNBC, és a Yahoo! News is.

Manipulált

Manipulált

A képet közlő ügynökség, az Agence France-Presse egy másikra, a Sepah Newsra, egy iráni forrásra hivatkozva védekezett, ahol azonban nem találták meg a négyrakétás változatát az említett képnek.

Eredeti

Eredeti

De az etalonként ismert BBC sem mentes a kisebb-nagyobb csúsztatásoktól, nemrégiben például azzal keltettek nagy megrökönyödést, hogy az idei burmai ciklon pusztítása után olyan felvételeket tettek közzé, amelyek négy évvel korábban készültek egy cunami után. A dolog pikantériája, hogy mindezt egy helyi tudósító bejelentkezése is „alátámasztotta”.

BBC: nem ott,  és nem akkor

BBC: nem ott, és nem akkor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik