Üzleti tippek

Berlinre is átterjedt kedd reggel a Lufthansa-sztrájk

A sztrájk az első nap mindenekelőtt a frankfurti és a hamburgi repülőteret érintette, de rendkívül csekély kihatása volt. Kedd reggeli értesülések szerint csak kevés járatot töröltek - elsősorban Hamburgban -, s a késések is jelentéktelenek voltak.

A Lufthansa szóvivője szerint a súlyosabb következményeket a légitársaság által életbe léptetett szükségtervnek köszönhetően sikerült megakadályozni.

A ver.di azonban Frankfurt és Hamburg után kedden Berlinre, továbbá Nürnbergre és Stuttgartra is kiterjesztette a munkabeszüntetést, amely a tervek szerint az elkövetkező napokban fokozatosan terjed át más németországi repülőterekre is.

Értesülések szerint Berlin Tegel repülőterén, valamint a schönefeldi repülőtéren a műszaki és a logisztikai szolgáltatásokat végző személyzet szüntette be a munkát, aminek várhatóan az előző napinál súlyosabb következményei lesznek.

A Lufthansa kedden bejelentette, hogy gépparkjából kilenc semmiképp nem szállhat fel, mert a műszaki személyzet sztrájkja miatt nem került sor az elengedhetetlen ellenőrzésekre. Mindez arra utal, hogy a sztrájk a ver.di elképzelése szerint fokozatosan és egyre erőteljesebben érezteti majd a hatását.

A legnagyobb német légitársaság földi személyzete a ver.di szakszervezeti szövetség felhívására hétfő hajnalban kezdett meghatározatlan időre szóló munkabeszüntetést. A szakszervezet a mintegy 50 ezer főt kitevő személyzet számára 9,8 százalékos béremelést követel, a Lufthansa ezzel szemben csak 6,7 százalékos és kétszakaszos béremelést ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik