Üzleti tippek

Milliárdok kutatásra: Kolonics betegsége is kiszűrhető lesz

Idén 30 milliárd forint áll rendelkezésre kutatás-fejlesztésre a Nemzeti Technológia Programban. A nyertesek között az első félévben a gyógyszer és a járműipar volt túlsúlyban, az egyik konzorcium a hirtelen szívhalál kiszűrésére alkalmas rendszert fejleszt majd a pénzből. A második félévben a védelmi és a hadiipar területéről várják a kutató pionírokat.

Az elmúlt évek pangása után 2008-ban már nem kevesebb, mint 30 milliárd forintot lehet igényelni állami támogatásként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) – a korábbi években csak 5-10 milliárd állt rendelkezésre. Az Innovációs Alapból vállalkozók konzorciumait és nonprofit szervezeteket dotálnak, az idei első félévben az élettudományok, a versenyképes ipar, a nanomedicína (nagymolekulákon alapuló gyógyszertan), a megújuló energiák és az infokommunikáció témakörében nyújthattak be pályázatokat.

A beérkezett 136 pályázóból 27-en nyertek, a támogatási összeg (első félévben 13 és fél milliárd) majdnem fele kkv-k hoz került, de majdnem minden nagyobb konzorciumban részt vettek közép- vagy kisvállalkozások.

Sok nyertes az élettan és a biokémia terén

A támogatottak között szerepelt a Siemens csapata (a Pécsi Egyetemmel és két kisebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó céggel együtt), amely a fájdalomkutatás MRI-s módszereinek fejlesztésére kapott 322 milliót és a Béres konzorciuma (Pharma Hungary 2000 és Biopolisz) a cukorbetegek tápkészítményeinek fejlesztésére elnyert 269 millióval.

A Richter pedig úgynevezett liposzómiás nanogyógyszerek kidolgozására kapott egymilliárdot a Semmelweis Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvánnyal együtt (az alapítványnál ezzel 10 új kutatói munkahely létesül). Az újfajta technológiával kevesebb mellékhatású és gyorsabb felszívódású rákgyógyszereket állítanak majd elő, a projekthez egyébként a gyógyszergyártó is hozzátett 300 millió forintot.

Milliárdok kutatásra: Kolonics betegsége is kiszűrhető lesz 1

Egy másik nyertes csapat a hirtelen szívhalál kiszűrésére alkalmas szív elektrofizikai és genetikai szűrőrendszert fejleszt majd. Ezekkel a könnyen hordozható és gyors berendezésekkel elkerülhetőek lesznek majd az olyan sporttragédiák, mint Kolonics Görgy többszörös olimpiai bajnok kenusunk halála.

Az Experimetria, a Diagnosticum és az AdWare Research a Szegedi Tudományegyetemmel és a Semmelweis kutatóival dolgozik majd együtt a kutatáson és a fejlesztéseken az NKTH-tól kapott 400 millióból. „Már vizsgáljuk azokat a géneket, amelyek a hirtelen szívhalálért felelősek és egy megfelelően fejlesztett EKG-rendszerrel kiszűrhető lesz az esetek nagy része” – mondta el az FN-nek Grósz György az Experimetria vezetője.

A járműipart is támogatják

Nem csak az egészségügy területén születtek sikeres pályázatok. A Rába Járműipari Holding például a Borsodi Műhely Fémmegmunkálóval és a HNS Műszaki Fejlesztővel közösen (utóbbi kettő közepes méretű vállalkozás) kapott 890 milliót közúti járművek és más gépekhez tartozó futóművek korszerűbb gyártásához. E mellett minőségbiztosítási és mérési fejlesztéseket is végeznek a Szent István Egyetemmel közösen, amely hatással lesz az egész iparág versenyképességére.

A 2008-as támogatott projektek között szerepelt még ultrapreciziós és mikromegmunkálások fejlesztése és bevezetésének segítése, valamint speciális üzemanyagcellák fejlesztése is, az STS Group Mérnöki Iroda, a Mool Invest és az ELTE közös vállalkozásában.

Ezután a védelem és a haditechnika jön

„A második félévben elsősorban a védelmi és biztonsági K+F-et szeretnénk fellendíteni, jelenleg még dolgozunk a feltételek pontos részletein” – tudta meg az FN Vass Ilonától, az NKTH megbízott elnökétől. A Honvédelmi Minisztérium megrendeléseihez kapcsolódó fejlesztések egyébként 50-60 céget érinthetnek (ezek közül körülbelül 8-9 végez kutatás-fejlesztést), a mobil antraxlaboroktól, egészen a fejlett golyóálló mellényekig.

A katasztrófa és határvédelem területén még kevesebb a magyar szereplő, ezek a cégek elsősorban uniós megrendelésekre dolgoznak. A hivatal célja a védelmi kiírással, hogy segítse a magyar kkv-kat az amerikai és korai versenytársakkal folytatott versenyben és hogy megfeleljen az Unió lisszaboni terveinek (az EU jelentős lemaradásban van a védelmi technológiák területén az Egyesült Államokkal, Izraellel és Koreával szemben).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik