Üzleti tippek

Gráftól kéri számon az alma árát a MAGOSZ

admin
admin

2008. 07. 28. 15:54

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beavatkozását kéri a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében kialakult helyzet mielőbb rendeződjék.

A miniszterhez Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója levelet írt, melyben emlékezteti az agrártárca vezetőjét, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területén működő gazdakörök július 21-én Balkányban felhívást fogalmaztak meg a megye területén működő felvásárlók és feldolgozók számára, hogy határozzák meg az ipari alma, vagyis a léalma várható árát.

A felhívás lényege, hogy a felhívást támogató gazdaköri tagok, továbbá a megye gyümölcstermesztői okulva az elmúlt időszak során kirobbant “gyümölcs-árháborúból” egyeztetni kívánnak az árakat meghatározó feldolgozókkal és felvásárlókkal.

A felhíváshoz a megye gyümölcstermelőinek jelentős része csatlakozott, sőt Heves és Nógrád megye gyümölcstermesztői is csatlakoztak. Az ipari alma 20-25 forintos kilónkénti önköltség mellett, 30-40 forint közötti nettó értékesítési ár biztosítaná azt a 30-50 százalékos költség arányos jövedelmezőséget, amit már elfogadhatónak tekintenének – jelzi a levél a gazdálkodók által kívánatosnak tartott elérendő célt.

“A miniszter úr segítéségét abban kérik a termelők, hogy mint az agrártárca első embere, ültesse egy asztalhoz a termelők és a feldolgozók képviselőit, annak a reményében,
hogy ezen egyeztetések eredményesek lesznek, és a gazdák tisztességes áron tudják értékesíteni az ipari almát.” – tartalmazza a Gráf Józsefnek írt Magosz-levél.

Korábban az agrártárca hasonló ügyekben többször is nyilvánvalóvá tette, hogy a konkrét piaci folyamatokba nem kíván beavatkozni, mert az nem feladata. Abban azonban a szakminisztérium mindig kész volt segíteni az ágazat szereplőit, hogy a vitás kérdésekben egyetértésre jussanak, és megoldást találjanak a problémákra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.