Üzleti tippek

Az Antenna Hungária nyerte a digitális tévé pályázatot

admin
admin

2008. 07. 25. 11:40

Az Antenna Hungária Zrt.-vel köthet szerződést a hazai digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszórásra is a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) - döntött pénteki ülésén több tag közlése szerint az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága.

Jánosi György bizottsági elnök – az ülés után percekkel szétosztott – közleménye a győztes nevét nem tartalmazza, csupán azt, hogy a testület “a Nemzeti Hírközlési Hatáság által tett szakmai javaslathoz jóváhagyó állásfoglalását megadta”. A korábbi sajtóhírek egyértelműen az AH-t említették győztesként.

“A bizottság ülésén megállapította, hogy a pályázati kiírás és eljárás során jogszabálysértést nem észlelt. A bizottság állásfoglalását a törvényben meghatározott szavazattöbbséggel hozta meg” – tudatták.

Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. pályázott.

Két héttel később jelentette be az NHH, hogy mind a négy dokumentáció megfelel a formai követelményeknek; ezt követően kezdődött meg a nyilvántartásba vett pályázatok tartalmi elbírálása. Az NHH akkor azzal számolt, hogy az eredményhirdetésre – a parlamenti bizottság jóváhagyása után – idén augusztusban kerülhet sor.

12 évre szól a jogosultság

Az Országgyűlés illetékes ad hoc bizottsága elöször július 7-én tárgyalt a pályázatokról, akkor azonban alaki és pontszámítási kifogásai miatt átdolgozásra visszaküldte az NHH-nak a tévés és rádiós digitális programok (multiplexek) üzemeltetésére kiírt pályázat eredményére tett javaslatát.

A pályázati kiírás szerint a nyertesek 12 évre szóló jogosultságot szereznek a digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére. Az alkalmazott tömörítési eljárásról az üzemeltető dönthet, miként arról is, hogy a programcsokrokba az előírt közszolgálati adások mellett milyen más tartalmak kerülnek majd be, és ezeket (a televíziós multiplexek esetében) ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

10 adó már biztos

Idén digitálisan biztosan fogható lesz a 3 közszolgálati tv, a Duna, a Viasat3 és Humor1, valamint az ATV és a Hír Tv, de ennél több csatorna is várható. Az, hogy a TV2 és az RTL, valamint a Hír Tv és az ATV ingyenes lesz-e, a tévék üzletpolitikájától függ.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H – Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban – és így Magyarországon is – a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

A rádió később csatlakozik

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

A kiírás szerint a pályázók ajánlatot tehettek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.