Üzleti tippek

Nem megváltás az egyéni cég

Az igazságügyi tárcánál újból fontolgatják az egyéni cég mint társasági forma bevezetését. Egyéni vállalkozók léphetnének át ebbe a formába, igazi adómérséklést, vagy a felelősség érdemi változását azonban nem hozná a tervezet - tudtuk meg szakértőktől.

Az egyéni társaság mint üzleti forma különálló cégként működne, s ez elsősorban számviteli, adózási és csődjogi változásokat jelenthet. Azonban részletesen megvizsgálva a még évekkel ezelőtt készült terveket, érdemi változást nem lehet találni. „Sok értelme nincs ennek. Adózási szempontból nem lesz könnyebb a most egyéni vállalkozókként működők élete, de aki mégis kft.-t szeretne, az már most is átalakulhat egy-két hónap alatt, és ez körülbelül 500 ezer forintba kerül” – vélekedett az FN-nek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke.

A szakértő azt is hozzátette, hogy amikor évekkel ezelőtt elkezdtek dolgozni a törvénytervezeten, még nem lehetett ilyen gyorsan és viszonylag kis kezdőtőkével céget alapítani, tehát a módosítás idejét vesztette. Egyetlen pozitív hozadéka lehet az új formának: az egyéni vállalkozóknak az év végéig le kell adózniuk teljes jövedelmüket, kft.-k és más céges formák esetében viszont tartalékképzésre is lehetőség nyílik.

Az egyéni vállalkozók helyzete egyébként nem egyszerű, mivel a magas adó- és adminisztrációs terhek mellett teljes magánvagyoni felelősséggel tartoznak tevékenységük után. A sajtóban olvasható feltételezésekkel szemben azonban az adószakértők nem tartják valószínűnek, hogy ez érdemben változna, mert így még nagyobb lehetőség nyílna a nemfizetésre, és a körbetartozások száma is növekedne.

A kamara szerint is fölösleges

Folyamatosan csökken egyébként az egyéni vállalkozók száma: 2006-ban például még 434 ezren, tavaly már csak 425 ezren rendelkeztek igazolvánnyal. „Sok vállalkozó beadja a kulcsot a magas adók miatt, és érdemi változást nem látunk ebben az új formában sem” – erősítette meg az adószakértők véleményét Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Az igazságügyi tárca egyébként a következő hetekben fog egyeztetni az érintett kamarákkal és más érdekképviseleti szervekkel a tervezetről, amelynek végleges formája csak jövő év elejére készül majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik